• Business

    Εστίαση: Η επόμενη μέρα και η ανάγκη για ένα πειστικό «δίχτυ ασφαλείας»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανέκαμψε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης - καταλυμάτων στο α' τρίμηνο, μετά το περσινό lockdown


    Την «αποκάλυψη» των μέτρων στήριξης, μετά την επανεκκίνηση του κλάδου περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο να διατηρηθεί το πλέγμα προστασίας για κάποιους μήνες και μετά την άρση του lockdown.

    «Χωρίς ένα πειστικό δίχτυ ασφαλείας θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Εάν χαλαρώσει απότομα η στήριξη θα πέσουν όλοι στο κενό…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, επισημαίνοντας πως έχουν συσσωρευθεί πολλά χρέη και οφειλές στη διάρκεια της πανδημίας.

    Ο κ. Λιάρος αναφέρει πως τα μέτρα της «επόμενης μέρας» θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τα ενοίκια μέχρι τους μισθούς και την ρύθμιση των χρεών ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Θα βοηθήσει να τονωθεί η απασχόληση και θα δώσει κίνητρο για να βγάλουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενούς τους από το καθεστώς των αναστολών», σημειώνει.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη περί ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά εστιασμένου στην εστίαση, προκειμένου την διευκόλυνση του κλάδου κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη σε συζήτηση που είχαν με στελέχη της ΕΠΟΕΣ για το φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας και διάφορα άλλα προβλήματα που προκύπτουν, δεσμεύθηκαν πως θα παρουσιάσουν το σχέδιο στήριξης της εστίασης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    Η ανάγκη επαναλειτουργίας σύμφωνα με τον κ. Λιάρο είναι επιτακτική, αφού η κατάσταση στον κλάδο είναι εκρηκτική και αρκετές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα όριά τους (τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης έχουν ξεμείνει από ρευστό).

    Αναγνωρίζει πως η στήριξη που προσφέρει η Πολιτεία έχει συμβάλει τα μέγιστα για να μετριασθεί το πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown (τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά για πάνω από πέντε μήνες!), ωστόσο όπως μονότονα επαναλαμβάνει «κανένα μέτρο δεν υποκαθιστά τη λειτουργία μιας επιχείρησης».

    Διαβάστε ακόμη:

    Εστίαση: Ο «γρίφος» της επανεκκίνησης και οι ελπίδες για δυναμικό rebound

    Άδ. Γεωργιάδης: Στη διαδικασία της έγκρισης ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση

    «Πακέτο» 1,3 – 1,4 δισ. για τις «πληγές» του… extra «lockdown»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ