• Business

    Εστίαση για διαχωρισμό καταστημάτων: «Δύσκολη η επιλογή με πάνω από 50% ανεμβολίαστους»


    Με σκεπτικισμό υποδέχθηκε η εστίαση τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε αμιγείς και μικτούς χώρους στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους πολίτες.

    Παράγοντες του κλάδου δηλώνουν αρκετά προβληματισμένοι για την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη, εκφράζοντας ανησυχίες περισσότερο για τον τρόπο αντίδρασης των καταναλωτών και λιγότερο για την διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

    Και αυτό όπως λένε γιατί, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν απέναντι σε ένα μεγάλο κομμάτι του αγοραστικού κοινού που θα δυσαρεστηθεί με την κατηγοριοποίηση των πελατών, επισημαίνοντας πως η επιλογή για τις επιχειρήσεις γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του ποσοστού των εμβολιασμένων που αυτή τη στιγμή δεν υπερβαίνει περίπου το 50% του πληθυσμού (περίπου το 44% έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση). «Μπορεί κάποιοι να μην δουν με καλό μάτι τον διαχωρισμό καθώς θα θεωρήσουν ότι χωρίζονται οι πολίτες σε Α’ και Β’ κατηγορίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Το πρόβλημα εκτιμάται πως θα γίνει πιο έντονο από το Φθινόπωρο και έπειτα, όταν οι πελάτες θα αρχίσουν να αναζητούν τους εσωτερικούς χώρους λόγω των καιρικών συνθηκών. Ζητούμενο σύμφωνα με τους επαγγελματίες είναι να πεισθούν περισσότεροι πολίτες να εμβολιασθούν, ώστε να επιτευχθεί το περίφημο τείχος ανοσίας και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για ένα τέταρτο κύμα τους επόμενους μήνες ενώ πηγή προβληματισμού αποτελούν και οι εργαζόμενοι στην εστίαση που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

    «Πρέπει να υποστηρίξουμε φανατικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιασθεί…», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, προσθέτοντας πως ίσως θα έπρεπε να εξετασθεί το ενδεχόμενο κάποια ενημερωτικής καμπάνιας που θα προτρέπει τον κόσμο να εμβολιασθεί, προτάσσοντας τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Ο κ. Λιάρος ξεκαθαρίζει πως ο κλάδος θα προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και περιμένει τις τελικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου στην πράξη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες.

    Στο μεταξύ, μεγάλη αγωνία υπάρχει και για την συνέχιση ή μη των μέτρων στήριξης του κλάδου και μετά την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η διατήρηση του πλέγματος προστασίας είναι απαραίτητη μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά, με επίκεντρο την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων και τη διατήρηση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Για το θέμα, η ΕΠΟΕΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Με αμιγείς και μεικτούς χώρους η λειτουργία εστίασης και ψυχαγωγίας – Από 15 Ιουλίου η εφαρμογή

    Συντάξεις: Καταβάλλονται οι αυξήσεις για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω – Ποιοι παίρνουν αναδρομικά



    ΣΧΟΛΙΑ