• Business

    Αισιοδοξία από τον επενδυτικό οίκο JEFFERIES: Πέρασε η καταιγίδα των μετοχών;


    Τί διαφορά μερικοί μονάχα μήνες μπορούν να προκαλέσουν; Το 2016 ξεκίνησε με μια σειρά σημαντικών πτώσεων των κινέζικων μετοχών και την τιμή του πετρελαίου να καταρρέει κάτω από $30 το βαρέλι, προκαλώντας πανικό στην αγορά ομολόγων εκδομένων από εταιρείες ενέργειας.Το ρίσκο του επονομαζόμενου “υψηλής απόδοσης” χρέους έφτασε πρωτοφανή ύψη και μια νέα κρίση φαινόταν πιθανή.high yield

    Το χρέος υψηλής απόδοσης περιστρέφεται γύρω από όλο και μεγαλύτερο ρίσκο και όλο και μεγαλύτερες ανταμοιβές, και συγκεκριμένα αναφέρεται σε χρέος που εκδίδεται από εταιρείες με πιστωτικό βαθμό ΒΒΒ- ή χαμηλότερα, εκτιμημένο από τις υπηρεσίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Είναι το επικίνδυνο μέρος της αγοράς χρέους καθώς είναι περισσότερο ευμετάβλητο απ’ ότι ασφαλέστερα χρέη όπως τα κρατικά ομόλογα, αλλά έχει γίνει δημοφιλές καθώς προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε μια εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

    Κατά το τέλος του προηγούμενου χρόνου, κάποια επενδυτικά κεφάλαια που επικεντρώνονταν στην αγορά υψηλών αποδόσεων κατέρρευσαν, προκαλώντας κύμα πανικού. Τον Δεκέμβριο, το αμερικάνικο κεφάλαιο Third Avenue ανακοίνωσε πως θα ρευστοποιήσει το πιστωτικό ταμείο του και θα παγώσει τις αναλήψεις, γιατί δεν ήταν σε θέση να πουλήσει τα υψηλής απόδοσης ομόλογά του αρκετά γρήγορα.

    Τον ίδιο μήνα, η Lucidus Capital Partners ρευστοποίησε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της για να παραλάβει τα $900 εκατομμύρια που βρίσκονταν κάτω υπό τη διαχείριση των επενδυτών.

    Οι αναλυτές ανέμεναν την καταστροφή, με τον Albert Edwards της Societe Generale να προβλέπει ότι η κατάσταση στην αγορά χρέους θα χτυπούσε τις μετοχές, προφητεύοντας πτώση ύψους 75% στα US S&P 500.

    Παρόλα αυτά, οι αγορές εκτοξεύθηκαν.

    Αναλυτές στην επενδυτική τράπεζα Jefferies, της οποίας επικεφαλής είναι ο Sean Darby, το καταλόγισαν σε δύο παράγοντες: ευνοϊκότερες νομισματικές συνθήκες, που καθιστούν φθηνότερο να δανειστούν και να ανταλλάξουν ληξιπρόθεσμο χρέος και ανόρθωση της τιμής του πετρελαίου.

    Να τι δήλωσαν:

    Οι νομισματικές συνθήκες στις Η.Π.Α. έχουν χαλαρώσει καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού έχει αυξηθεί και τα πραγματικά επιτόκια έγιναν αρνητικά παρά τις περσινές επιδόσεις. Οι νομισματικές συνθήκες της Κίνας μέσω του διπλού χτυπήματος της μείωσης των απαιτούμενων ποσοστών απόδοσης και της αύξησης των τραπεζικών δανείων έχουν περαιτέρω ευνοήσει το μπλοκ του δολαρίου.

    Η πτώση στην παραγωγή πετρελαίου εκτός του OPEC (Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών Χωρών), κυρίως των Η.Π.Α., και προφορικές συμφωνίες μεταξύ ορισμένων μελών του OPEC φαίνεται να προκάλεσαν την πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

    Η ουσία είναι πως η καταιγίδα περνάει και ένας αριθμός ασύνδετων παραγόντων οδήγησαν σε ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες.

    Σαν αποτέλεσμα, σχετική ηρεμία έχει επιστέψει στην αγορά χρέους υψηλής απόδοσης και τα λεφτά επιστρέφουν.jeff1



    ΣΧΟΛΙΑ