• Business

    ΕΣΕΕ: Ζητά την παρέμβαση Γεωργιάδη για τα καταστήματα που λειτουργούν με το «μανδύα» της χονδρικής

    • NewsRoom


    Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη ζητά με Επιστολή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), για την ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων που γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις, που προχωρούν σε πωλήσεις λιανικής με το «μανδύα» της χονδρικής πώλησης.

    Μάλιστα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές διαφημίζουν ανοικτά, με προωθητικά μηνύματα, ότι άνοιξαν τα καταστήματά τους για όλους τους καταναλωτές που έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.

    Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και έναντι των κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Η επιστολή της ΕΣΕΕ κοινοποιείται στον Αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, και στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Οπως αναφέρει η επιστολή:

    «Ενόψει της επέκτασης των μέτρων που ανακοινώθηκε με την νέα Υπουργική Απόφαση ισχύος από 7 μέχρι 14 Δεκεμβρίου, θέλουμε έγκαιρα να θέσουμε υπόψη σας την πρότασή μας για μια επιβεβλημένη εκ μέρους σας παρέμβαση, που θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των επιδιωκόμενων υγειονομικών όρων.

    Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν.

    Χρησιμοποιούν λοιπόν παρελκυστικά μία διάταξη του νόμου που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χονδρικού εμπορίου (άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 ΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.78363/5-12-2020) και η οποία επιτρέπει την παρουσία επαγγελματιών, ώστε να πουλήσουν ….λιανικά! Επικαλούμαστε δημόσιες αναγγελίες, όπως αυτή της επιχείρησης «Πλαίσιο», η οποία στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.plaisio.gr/campaign/2020/12-December/202012-Open-Stores ανοίγει κατά δήλωσή της 12 (!!!) καταστήματα για δήθεν χονδρική πώληση, τα οποία περιμένουν τους επαγγελματίες να ψωνίσουν με τιμολόγιο. Ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική!!

    Επειδή δε οι «επαγγελματίες» κάπως θα πρέπει να πάνε στους συγκεκριμένους χώρους «χονδρικής» όπως αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε αυτούς, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και των κανόνων για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, που με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει η Πολιτεία σε μια κουρασμένη πλέον και άρα επιρρεπή κοινωνία.

    Ο λόγος που ο νομοθέτης έκλεισε τα καταστήματα ήταν για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των καταναλωτών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λιανικής. Αντίστοιχα, ο λόγος που άφησε την χονδρική ανοιχτή και επέτρεψε την πώληση με τιμολόγιο, ήταν για να εφοδιάζονται οι επιχειρήσεις λιανικής με αγαθά σε συνθήκες lockdown και όχι να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εικονική χονδρική πώληση, η οποία ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα και αυτομάτως θέτει τους κλειστούς συναδέλφους μας σε σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

    Είναι ανάγκη τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και να περιληφθεί ρητά στην ως άνω Υπουργική Απόφαση ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακάμπτονται χωρίς πειστικό λόγο τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ανοίγει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσει που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

    Ελπίζουμε στην αναγνώριση από εσάς της σπουδαιότητας της επισήμανσής μας και στην υλοποίηση των προτάσεών μας, ώστε να προστατευτούν τα δημόσια περιοριστικά μέτρα, να διαφυλαχθούν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς από όσους όψιμα θέλουν να εκμεταλλευτούν τα «παραθυράκια» του νόμου και εντέλει να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο».

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΤΠΑ

    Άδ. Γεωργιάδης: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο



    ΣΧΟΛΙΑ