• Business

    Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν oι Έλληνες – Ποιες είναι οι μεγάλες απειλές του μέλλοντος

    • NewsRoom
    Έρευνα διαΝΕΟσις

    Έρευνα διαΝΕΟσις


    Ποιες είναι οι σκέψεις των Ελλήνων για τις μεγάλες απειλές του μέλλοντος για τη χώρα μας και για τον κόσμο; Τι σκέφτονται για τον ρόλο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μεταναστευτικό και για τη σεξουαλική παρενόχληση;

     Πώς άλλαξαν οι απόψεις τους μετά από μια τεράστια οικονομική κρίση, μια παγκόσμια πανδημία και, πλέον, έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος;

    Το “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες”, η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες και τις στάσεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, επιστρέφει με νέα, σημαντικά ευρήματα.

    Είναι το έκτο “κύμα” μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, μέσα στην καρδιά της εποχής των μνημονίων, με στόχο να καταγράφει τις στάσεις των πολιτών, το υπόβαθρο πάνω στο οποίο ο οργανισμός μας προτείνει λύσεις και μεταρρυθμίσεις.

    Και, καθώς αυτά ήταν επτά ιδιαίτερα επεισοδιακά χρόνια, οι έρευνες αυτές κατέγραψαν γλαφυρά το πώς οι Έλληνες αντιμετώπισαν και διαχειρίστηκαν τις πρωτοφανείς κρίσεις και τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που διαμορφώνουν την ταραγμένη εποχή μας.

    Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών MARC A.E. έγινε σε δύο μέρη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 17 και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel.

    Τα μέρη της έρευνας

    Το πρώτο μέρος, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω, έτρεξε σε 1.255 άτομα την περίοδο 3-18 Φεβρουαρίου 2022. Καθώς έκτοτε μεσολάβησε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και η έναρξη του πολέμου, πέντε από τις ερωτήσεις επαναλήφθηκαν την περίοδο 10-13 Μαρτίου 2022, για να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτά τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής έρευνας παρουσιάζονται επίσης σήμερα εδώ.

    Το δεύτερο μέρος της έρευνας έγινε σε αντίστοιχο δείγμα 1.254 ατόμων το διάστημα 26 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2022. Τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους θα δημοσιευτούν στις 17 Απριλίου του 2022.

    Μπορείτε να μελετήσετε τις απαντήσεις των ερωτήσεων του πρώτου μέρους της έρευνας και της συμπληρωματικής έρευνας σε αυτό το αρχείο PDF, μαζί με τους πίνακες που δείχνουν πώς απάντησαν σε κάθε ερώτηση διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

    Όλα τα datasets της έρευνας είναι διαθέσιμα και ανοικτά εκεί. Η συνοδευτική έκθεση των αποτελεσμάτων από τον Θωμά Γεράκη της MARC βρίσκεται εδώ (και σε PDF εδώ).

    Επιπλέον, δημοσιεύουμε και δύο αναλύσεις ειδικών για επιμέρους ευρήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τον αναπληρωτή καθηγητή κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγή Παναγιωτόπουλο και από την καθηγήτρια της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη.

    Παρακάτω θα αναφερθούμε συνοπτικά σε μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

    Διαβάστε την έκθεση των αποτελεσμάτων (PDF) – A’ ΜΕΡΟΣ

    Διαβάστε μια

    Διαβάστε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (PDF)

    Διαβάστε επίσης:

    SIDMA: Record profits with sales +60%

    ELPEDISON: Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για FSRU στη Θεσσαλονίκη

    Σημαντικές ευκαιρίες σε ακίνητα προς πλειστηριασμό



    ΣΧΟΛΙΑ