• Business

    Έρχεται ο παγκόσμιος ψηφιακός φόρος;

    • NewsRoom
    Χοσέ Άνχελ Γκουρία, ΓΓ ΟΟΣΑ

    Χοσέ Άνχελ Γκουρία, ΓΓ ΟΟΣΑ


    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε νομικό κείμενο, στο οποίο προσδιορίζει ποια κράτη μπορούν να επιβάλουν φόρους στις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, τονίζοντας σε σχετική ανάρτηση ότι πλησιάζει η εφαρμογή μιας παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας.

    Η πολυμερής συνθήκη κωδικοποιεί τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν πριν από 2 χρόνια πάνω από 130 χώρες για την αναβάθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή.

    Στην περίπτωση που θα τεθεί σε εφαρμογή, θα ανακατανεμηθούν περίπου 20ο δισ. δολάρια κερδών για φορολογικούς σκοπούς, ενισχύοντας τα φορολογικά έσοδα των κυβερνήσεων κατά 17 με 32 δισ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι υφιστάμενοι διεθνείς φορολογικοί κανονισμοί, οι οποίοι σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1920, δεν βρίσκουν εφαρμογή στη σύγχρονη εποχή, καθώς δεν δίνουν στις χώρες το δικαίωμα να φορολογήσουν ψηφιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους και οι οποίες  δεν έχουν φυσική παρουσία.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα αφορούν πολυεθνικές με ετήσια έσοδα πάνω από 20 δισ. δολάρια και περιθώρια κέρδους πάνω από 10%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δ. Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ) στο Reuters: Στόχος έσοδα ρεκόρ πάνω από 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις το 2024

    Επιθεώρηση Εργασίας: Νέα πρόστιμα 6,6 εκατ. ευρώ, με όπλο και την ανάλυση δεδομένων

    ΔΝΤ για Ελλάδα: Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και βουτιά του δημοσίου χρέους κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ