• Οικονομία

    Δ. Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ) στο Reuters: Στόχος έσοδα ρεκόρ πάνω από 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις το 2024

    • NewsRoom
    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Η Ελλάδα ευελπιστεί να συγκεντρώσει από αποκρατικοποιήσεις πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, μαζί με την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις συμφωνίες παραχώρησης για δύο αυτοκινητοδρόμους, δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει αντλήσει από το 2011 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, με τις τελευταίες να αποτελούν βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας μετά τα προγράμματα διάσωσης που έληξαν το 2018.

    Το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ

    Ο στόχος των 5 και πλέον δισεκατομμυρίων για το 2024 θα είναι το υψηλότερο ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί ποτέ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα σε ένα έτος, δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο κ. Πολίτης ανέφερε ακόμη ότι το ποσό περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

    Η Ελλάδα υπολόγιζε μέχρι πρότινος σε 2 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2023 και 3,3 δισ. για το 2024.

    Στην επίτευξη του στόχου, να συγκεντρωθεί δηλαδή το 2024 το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα σε έναν χρόνο, θα συμβάλουν και η πώληση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς, αλλά και η μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Αττικής Οδού, ανέφερε ο κ. Πολίτης.

    Η Ελλάδα σκοπεύει να βάλει το αεροδρόμιο της Αθήνας στο χρηματιστήριο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και η πώληση θα μπορούσε να φτάσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ, είπε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι ο διευθυντής της AviAlliance, με έδρα τη Γερμανία, που έχει το 40%, θα αποκτήσει επιπλέον 10% με premium πάνω από την τιμή εισαγωγής.

    Τον περασμένο μήνα, σημειώνεται, το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε τη ΓΕΚ Τέρνα ως προτιμητέο επενδυτή για την 25ετή λειτουργία της Αττικής Οδού, με την εταιρεία να προσφέρει 3,27 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα ελπίζει να κλείσει τη συμφωνία για την παραχώρηση μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, ανέφερε επίσης ο κ. Πολίτης.

    Ο κ. Πολίτης είπε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2023, η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την πώληση του 67% του λιμένα του Λαυρίου και να απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τις μαρίνες σε Κέρκυρα και Κορινθιακό.

    Για το Λαύριο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, η πώληση του 67% θα βοηθήσει το λιμάνι να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές του στο yachting και την κρουαζιέρα.

    Τέλος, ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα διερευνά επίσης τρόπους για να αξιοποιήσει και τις συμμετοχές της σε εισηγμένες, όπως η Helleniq Energy, μέσω της κεφαλαιαγοράς. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% της Helleniq.

    Διαβάστε επίσης

    Αριστοτέλης Ωνάσης: H πεντηκονταετής επιχειρηματική ιστορία του σε μια εμβληματική έκδοση

    Υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΟΛΠ και ΟΜΥΛΕ

    ΟΛΘ Α.Ε.: Στρατηγική Επένδυση στον Λιμένα του Βόλου



    ΣΧΟΛΙΑ