• Business

    Επιστολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο mononews.gr για την ΤΕΝΕΡΓΑ – H απάντησή μας

    • NewsRoom

    Το επίσημο δελτίο του Χρηματιστηρίου παραγώγων.


    Επιστολή στο mononews.gr με αφορμή δημοσίευμα του με τίτλο  «Καραμπινάτη Παραπληροφόρηση του Χρηματιστηρίου Παραγώγων» απέστειλε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Στην Επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

    Σε σχέση με το χθεσινό ανυπόγραφο δημοσίευμα του www.mononews.gr στη στήλη σας «The Wise Man», με τίτλο «Τι συμβαίνει με το χρηματιστήριο Παραγώγων;» και «Καραμπινάτη Παραπληροφόρηση του Χρηματιστηρίου Παραγώγων»,  σας αναφέρουμε τα εξής:

    Η συναλλαγή είναι υπαρκτή και συγκεκριμένα πρόκειται για πράξη 9 συμβολαίων παραγώγου λήξης Δεκεμβρίου 2019 με υποκείμενη την μετοχή ΤΕΝΕΡΓ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την συνεδρίαση της 19/6/2019, και είναι καταγεγραμμένη στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

    Η εν λόγω θέση των 9 συμβολαίων οφειλόταν, κατά δήλωσή τους, σε εσφαλμένη καταχώρηση εκ μέρους των αντισυμβαλλόμενων μερών, η οποία όπως δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί λόγω παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας και έκλεισε την επόμενη ημέρα 20/6/2019, μέσω αντίστροφης συναλλαγής στο συγκεκριμένο συμβόλαιο.

    Έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω πράξη στο Χρηματιστήριο στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, ούτε υπάρχει ανοικτή θέση στο εν λόγω συμβόλαιο (Open interest =0).

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

    1. Η πράξη πραγματοποιήθηκε κανονικά στις 19/6/2019 και επιπλέον πραγματοποιήθηκε άλλη μια πράξη την επόμενη ημέρα 20/6/2019 η οποία, όπως φαίνεται από το παραγόμενο open interest, έκλεισε την πρώτη και οι ανοικτές θέσεις των 9 συμβολαίων μηδενίστηκαν.
    2. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δημοσιεύει όλα τα στοιχεία των συναλλαγών, κατά τη νομοθεσία MIFID II/MIFIR, με δημοσίευση στον επίσημο ιστότοπό του. Οι εν λόγω συναλλαγές, δημοσιοποιήθηκαν στα αντίστοιχα Ημερήσια Δελτία Τιμών των ημερομηνιών 19/6 και 20/6/2019 στην «Ενότητα 7: Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης σε Μετοχές» στα οποία οποιοσδήποτε επενδυτής ή τρίτος έχει την δυνατότητα να ανατρέξει προκειμένου να πληροφορηθεί.
    3. Επομένως, δεν υφίσταται – και δεν θα μπορούσε να υπάρξει – παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, καθώς επρόκειτο για υπαρκτές συναλλαγές, όλες δε οι πληροφορίες ήταν και είναι στη διάθεση όλων, μέσω του επίσημου ιστότοπου του Χρηματιστηρίου.

    Το δημοσίευμά σας εξακολουθεί να εμφανίζεται και σήμερα στον ιστότοπό σας ως «Καραμπινάτη Παραπληροφόρηση του Χρηματιστηρίου Παραγώγων», επειδή όμως  είναι ανακριβές, για όσο διάστημα δεν ανακαλείται και δεν διορθώνεται, αλλά αντίθετα διατηρείται και αναπαράγεται, προκαλεί, αδίκως, δυσμενή εντύπωση για την αγορά παραγώγων και για τον διαχειριστή της, βλάπτοντας γενικότερα την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να αποσύρετε τους σχετικούς τίτλους και αναφορές και να αποκαταστήσετε, άμεσα, την αλήθεια. Άλλωστε, όπως και εσείς αναφέρετε στο δημοσίευμα: «Λάθη γίνονται, αλλά διορθώνονται αμέσως».

    Με εκτίμηση

    Νίκος Πορφύρης

    Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών

    Athens Exchange Group

    Η απάντηση του mononews.gr

    Αγαπητέ κ. Πορφύρη ευχαριστούμε θερμά για την επιστολή σας.  Καταρχήν στο mononews.gr θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι γράφουμε είναι επιβεβαιωμένο κατά 100%.

    Είναι γνωστό και σε εμάς ότι η πράξη έγινε και ακυρώθηκε την επόμενη ημέρα.

    Όμως στο επίσημο site του χρηματιστηρίου παραγώγων φαίνεται ξεκάθαρα ότι εσείς ενημερώνετε (βλέπετε το link) το επενδυτικό κοινό ότι υπάρχουν εννιά ανοιχτές θέσεις οι οποίες έχουν γίνει με πράξη 1,42 ευρώ (βλέπε την εικόνα παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο).

    Αυτό λέτε στο επίσημο σας site. Αυτήν την πληροφόρηση έχουν οι επενδυτές εδώ και ένα μήνα.

    Όσοι όμως επενδυτές έχουν πρόσβαση και μπορούν να ρωτήσουν τι δείχνει το τερματικό Oasis του χρηματιστηρίου παραγώγων θα ενημερωθούν ότι είναι «0» οι ανοικτές θέσεις.

    Στο κείμενο που γράψαμε, και λάθος να έγινε, έπρεπε να είχε διορθωθεί. Κάτι που επί ένα μήνα δεν έγινε, γιατί όπως γράψαμε τα λάθη ανθρώπινα είναι, αλλά δεν μπορεί επί ένα μήνα να πληροφορεί το επίσημο site του χρηματιστηρίου παραγώγων για κάτι που δεν ισχύει. Τα λάθη συνήθως, αν δεν διορθωθούν την ίδια μέρα, διορθώνονται το πολύ την επόμενη.

    Όμως ήθελα να σας επισημάνω, ωστόσο, πως στον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου, όπως φαίνεται από το link που παραθέτω (πατήστε εδώ), οι θέσεις φαίνονται ανοικτές:

    Το επίσημο δελτίο του Χρηματιστηρίου Παραγώγων



    ΣΧΟΛΙΑ