• Business

    Δ. Κλώνης: «Η Ιντρακόμ θα γίνει μία καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής μετρητών»- Επιβεβαίωση mononews.gr

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Intracom

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intracom κ. Δ. Κλώνης


    Στην 5ετία που διανύουμε η Ιντρακόμ θα γίνει μία καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής μετρητών, είπε κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Δημήτρης Κλώνης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του mononews.gr στην στήλη the wise man.  

    Θέτοντας τους στόχους της Ιντρακόμ για την πενταετία 2019 – 2023 ο κ. Κλώνης όρισε τέσσερις παράγοντες προκειμένου αυτοί να συντελεστούν

    –          Υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων. Δηλαδή, η Ιντρακόμ να ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών το 1 δισ. συρώ.

    –          Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας να σημειώνουν κάθε χρόνο αυξητικές τάσεις, στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων που τα κέρδη τους είναι ανάλογα του τζίρου που πραγματοποιούν.

    –          Εκμετάλλευση των ακινήτων, που σημαίνει ότι ο καθαρός δανεισμός θα βαίνει μειούμενος, και

    –          Θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Αυτά μπορούν να επιτευχθούν πλέον, σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, όπως φαίνεται ότι δημιουργείται πια στην Ελλάδα.

    Ο κ. Κλώνης μίλησε για την τρέχουσα 5ετία, διότι στα προηγούμενα πέντε χρόνια, μπήκαν οι προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση του ομίλου.

    Συγκεκριμένα, η Ιντρακόμ το 2015 πραγματοποιούσε κύκλο εργασιών 377 εκατ. ευρώ και το 2019 θα αγγίξει τα 520 εκατ. ευρώ.

    Το EBITDA το 2015 ήταν στα 23 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται περί τα 36 εκατ. ευρώ. Και ο δανεισμός το 2015 ήταν 100 εκατ. ευρώ και φέτος 115 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη προ φόρων έτρεξαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον δανεισμό της εταιρείας.

    Άλλωστε, η Ιντρακόμ αποτελεί  μία από τις 30 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις βάσει του τζίρου τους και των ιδίων κεφαλαίων της, μία από τις 40 με βάση το EBITDA και την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο, που πλέον ξεπερνάει τα 85 εκατ. ευρώ  και μία από τις 20 ως προς τον καλύτερο εργοδότη.

    Στο σημείο αυτό, κατά τη Γενική Συνέλευση, μέτοχος μειοψηφίας εξήρε το γεγονός ότι ο όμιλος μέσα στην κρίση προσέλαβε 358 εργαζόμενους.

     

    Τι έγραφε η στήλη the wise man την 25η Ιουλίου του 2019

    Τώρα συνεχίζουμε με μία μετοχή που αγαπάει η αγορά και δεν παρακολουθεί κανένας αναλυτής …..Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ  κατάφερε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες να θέσει πολύ γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της και τώρα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

    Να θυμάστε, άλλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ και άλλο ΙΝΤΡΑΛΟΤ . Για να έχετε μια αίσθηση το που ήταν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και το που είναι θα σας θυμίσουμε ότι το 2015 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 377 εκ ευρώ.

    Τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 550 εκ ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 45.88%.

    Αυτό το κατάφερε σε χρονιές υφέσεως της ελληνικής οικονομίας το 2015, το 2016 και το 2017 και μέσα σε πολύ μεγάλες αντίξοες συνθήκες και πάρα πολύ έντονο ανταγωνισμό.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η ανάπτυξη έγινε με πολύ μικρή αύξηση του καθαρού δανεισμού, από τα 100.5 εκ ευρώ στα 115 εκ ευρώ (+14.42%) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

    Συγχρόνως, η εταιρεία, βάσει των εκτιμήσεών μας, θα καταφέρει να κλείσει με ένα EBITDA της τάξης των 37 εκ ευρώ, μία αύξηση της τάξης των 60.86% σε σχέση με τα 23 εκ ευρώ EBITDA που πέτυχε το 2015.

    Όπως βλέπετε, τα EBITDA πιστεύουμε ότι θα τρέξουν κατά 32.65% παραπάνω από τις πωλήσεις.

    Δηλαδή με βάση τις εκτιμήσεις μας η εταιρεία με χθεσινό κλείσιμο στα 1.16€ παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2019 = 5.48, άκρως ελκυστικό.

    Ιδιαίτερα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση προς το 1.00€ είναι ότι πρέπει.

    Επειδή καλά τα EBITDA αλλά το πιο σημαντικό είναι η εταιρεία να βγάζει κέρδη για τους μετόχους της μητρικής.

    Όμως μέχρι τώρα δεν την έχουμε δει να τα καταφέρνει καλά σε αυτό τον τομέα.

    Η εταιρεία και το 2017 και το 2018 είχε κέρδη σε επίπεδο προ φόρων αλλά ζημιές σε επίπεδο μετόχων της μητρικής.

    Από φέτος όμως πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η εταιρεία να βγάζει κέρδη μετά φόρων και για τους μετόχους της μητρικής.

    Εμείς μαθαίνουμε ότι  θα έχουμε «καυτές»  εξελίξεις στην Γενική Συνέλευση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ την προσεχή Παρασκευή.

    Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έχει ένα κονδύλι στο ενεργητικό της αξίας 58.9 εκα. ευρώ που είναι επενδύσεις σε ακίνητα.

    Αν η διοίκηση στη Γενική Συνέλευση πει ότι σκοπεύει στα επόμενα 5 χρόνια να μετατρέψει τα τούβλα σε μετρητά μαζεύοντας μίνιμουμ 58.9 εκ ευρώ τότε αυτό θα είναι game changer για την αξία της εταιρείας.

    Αν αυτό συνοδευτεί και με κάποια ανακοίνωση ότι η εταιρεία πλέον θα δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία αξίας στους μετόχους μέσω παραγωγής θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και επιστροφή σε κερδοφορία σε επίπεδο ΚΜΦΔΜ (κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας) τότε πραγματικά πολλοί πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει μια άνοδος της μετοχής με πολύ σταθερές βάσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ