• Business

    Επιστολή των αδελφών Αγγελόπουλου στο mononews για τις διαθήκες του πατέρα τους: Τι αναφέρουν, η απάντησή μας

    • NewsRoom
    Επιστολή των αδελφών Αγγελόπουλου στο mononews για τις διαθήκες του πατέρα τους - Τι αναφέρουν, η απάντησή μας

    Οι γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος


    Την απόσυρση του «συκοφαντικού», όπως το χαρακτηρίζουν, δημοσιεύματος για τις τέσσερις διαθήκες του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ζητούν, με επιστολή (email) του πληρεξούσιου δικηγόρου τους προς το mononews, τα παιδιά του αείμνηστου βιομηχάνου, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος.

    «Με κατάπληξη διαπιστώσαμε νωρίτερα σήμερα ότι στον ιστότοπο www.mononews.gr δημοσιεύσατε εκτενή αποσπάσματα από 4 μυστικές διαθήκες που φέρεται να έχει συντάξει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, πατέρας των εντολέων μου, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, και στις οποίες διαλαμβάνονται πλείστες όσες συκοφαντικές αναφορές προς το πρόσωπό τους και απολύτως ευαίσθητα δεδομένα για σχέσεις και περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων τέκνων αυτής», αναφέρει στην επιστολή του προς το mononews.gr ο πληρεξούσιος δικηγόρος των δύο αδελφών.

    Και προσθέτει: «Αν και το γνωρίζετε πολύ καλά, επισημαίνω ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κατά τον χρόνο σύνταξης των εν λόγω διαθηκών δεν ήταν σε θέση να εκφράσει τη βούλησή του. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τη γνωστή σε εσάς υπ’ αρ. 733/2021 αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Αντίθετα, οι εξόχως δυσφημιστικές σε βάρος των εντολέων μου αναφορές που παρατίθενται στο δημοσίευμά σας ως δήθεν προερχόμενες από τον εκλιπόντα έχουν διατυπωθεί από τρίτα πρόσωπα, των οποίων η παράνομη δράση έχει ήδη αποκαλυφθεί και διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να αποσύρετε άμεσα το εν λόγω συκοφαντικό δημοσίευμα».

    Η απάντηση του mononews.gr

    Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία με την επωνυμία «Monocle Media Lab-Mononews IKE» και τον διακριτικό τίτλο «mononews.gr» διατηρεί μια έγκριτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού και όλα αυτά τα έτη σκοπός της είναι η παράθεση γεγονότων, προς αποτύπωση της πραγματικότητας και μετάδοση της πληροφορίας προς ενημέρωση του κοινού.

    Σε απάντηση  του από 23/09/2021 εγγράφου σας, σχετικά με τα δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί στην ως άνω ειδησεογραφική ιστοσελίδα και αφορούν τους εντολείς σας Παναγιώτη και Γεώργιο Αγγελόπουλο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ουδεμία πρόθεση υπήρχε από μέρους της για τη διασπορά συκοφαντικών γεγονότων επιβλαβών για την τιμή και την υπόληψη των εντολέων σας. Άλλωστε πρόκειται περί παράθεσης ειδήσεων προς πληροφόρηση της κοινής γνώμης, καθότι πρόκειται για πρόσωπα που ενδιαφέρουν το αναγνωστικό μας κοινό.

    Στο εν λόγω δημοσίευμα, δεν υπάρχει η οποιαδήποτε εκ μέρους μας νύξη ή τοποθέτηση ή προσωπική γνώμη του γράφοντος επί των όσων διαλαμβάνονται στα κείμενα της διαθήκης του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Γίνεται απλή παράθεση γεγονότων προς ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού στο πλαίσιο του άρθρου 5Α του Συντάγματος.

    Προσέτι, το περιεχόμενο των ως άνω διαθηκών δημοσιεύτηκε στο Ειρηνοδικείο Πειραιά. Ως δημοσίευση της διαθήκης λογίζεται η επίσημη γνωστοποίηση  του περιεχομένου της από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ η δημοσίευση της διαθήκης ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη. Από το πνεύμα των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, συνάγεται ότι μετά τον θάνατο του διαθέτη δεν υπάρχει πια λόγος να τηρείται η μυστικότητα του περιεχομένου  της τελευταίας βούλησης. Αντιθέτως το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια των συναλλαγών απαιτεί την όσο το δυνατόν  ταχύτερη δημοσίευση, διότι με αυτόν τον τρόπο ο κάθε ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση για την κατάσταση των κληρονομικών σχέσεων γύρω από τη συγκεκριμένη κληρονομιά και -το σημαντικότερο- για τα πρόσωπα των κληρονόμων και την έκταση του κληρονομικού τους δικαιώματος.

    Ως εκ τούτου, η παράθεση των αποσπασμάτων της διαθήκης του θανόντος Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εκπληρώνει αφενός το ειδησεογραφικό καθήκον περί ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού, ενώ είναι καθόλα νόμιμη, δεδομένου ότι γίνεται στα πλαίσιο ήδη δημοσιευμένων διαθηκών, στο περιεχόμενο των οποίων μπορεί οιοσδήποτε να έχει πρόσβαση, αφού αντίγραφο αυτών τηρείται στα αρχεία του αρμοδίου δικαστηρίου. Αναφορικά δε με το κύρος των διαθηκών, αρμόδια να κρίνουν είναι τα ελληνικά δικαστήρια.

    Σε κάθε περίπτωση και προς άσκηση του δημοσιογραφικού μας καθήκοντος και της αρχής της αντικειμενικότητας, η ειδησεογραφική μας σελίδα μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες σχετικές πληροφορίες και ειδήσεις χωρίς ουδέποτε να αναμιγνύεται στις δικαστικές διενέξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ