• Business

    Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ στην τεχνολογία

    ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης


    Με ρυθμό αμείωτο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αυξάνονται οι επενδύσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα, με τον κλάδο πληροφορικής να αναμένεται να αποτελέσει βασικό «γρανάζι» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023.

    Ήδη μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, φέρνοντας εμβληματικές επενδύσεις, με το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία να ξεπερνά τα 4 δις. σε βάθος χρόνου, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό έργο και τις προοπτικές της χώρας για ψηφιακή ανάπτυξη.

    Στην σπουδαιότητα των ξένων τεχνολογικών επενδύσεων αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου Data Center της Digital Realty στο Κορωπί. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην χώρα μας συντελείται μια μικρή επανάσταση, ενώ δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

    Μάλιστα η κυβέρνηση κάνει λόγο για ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022, με τις επενδύσεις στην τεχνολογία να λαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος». O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας πριν μερικές μέρες στο 33rd Greek Economic Summit, τόνισε ότι «έχουμε ήδη κατοχυρώσει ότι θα έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και για το 2023», ενώ επανέλαβε το πλεονέκτημα της Ελλάδας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και υπενθύμισε ότι στη χώρα έχουν σημειωθεί σημαντικές επενδύσεις, στον τουρισμό και στην τεχνολογία.

    Οι νέες επενδύσεις Chubb και Sitecore

    Ωστόσο, εκτός από την Digital Realty, που έχει εδραιωθεί για τα καλά στην χώρα μας, η Ελλάδα έχει να επιδείξει πολλές και σπουδαίες επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Την Πέμπτη, η δανοαμερικάνικη Sitecore αναμένεται να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου της digital hub στο Μαρούσι, ενώ ο κολοσσός των ασφαλίσεων, η αμερικανική εταιρία Chubb, ανακοίνωσε νέα επένδυση σε digital hub στις αρχές του 2023 στην Θεσσαλονίκη.

    Η Chubb είναι η Νο1 εισηγμένη Ασφαλιστική στον κόσμο και ο κορυφαίος οργανισμός ασφάλισης επιχειρήσεων – commercial/business insurer- στην Αμερική, δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη ένα Κέντρο Ψηφιακών Λύσεων και Υπηρεσιών για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Η Chubb Ltd, η μητρική της Chubb, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ενταγμένη στον S&P 500 και έχει assets που φτάνουν σε αξία τα 200 δισ. δολάρια, ενώ τα εγγεγραμμένα της ασφάλιστρα το 2021 έφτασαν στα 46,8 δις. δολάρια.

    Με έτος ίδρυσης το 2001, η Sitecore δραστηριοποιείται στον κλάδο του ψηφιακού μάρκετινγκ αλλά και της διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου και διαθέτει εκτεταμένη παρουσία στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ τον Μάιο του 2021 προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής Moosend.

    Κολοσσοί της τεχνολογίας στην Ελλάδα

    Εταιρίες κολοσσοί στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ολοκληρώσει ή δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Η Google, η Amazon, η Microsoft αλλά και η Digital Realty έχουν ήδη ξεκινήσει έργα πολλών δισεκατομμυρίων, πρωτοστατώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

    Πριν λίγες ημέρες η Digital Realty, έκανε τα εγκαίνια του πρώτου τομέα του Athens 3, Data Center χωρητικότητας 6,8 MW, ενώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα παρουσίασε το 4ο Data Center που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το πρώτο στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1). Η Digital Realty λειτουργεί ήδη τρία Data Center στην Αττική ενώ εκτός από την Κρήτη κοιτάει επενδύσεις και στην Βόρεια Ελλάδα.

    Mega project αξίας με Data Center τρέχει και η Microsoft, που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στη δεκαετία στα 976.168.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ θα αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες, την αγοράς γης, την κατασκευή κτηρίων και τη προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μάλιστα το οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.

    Μεγάλη επένδυση η οποία θα εισφέρει περισσότερα από 2 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες και η Google. O τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταστήσει την πρώτη περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (CloudRegion) στη χώρα για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, παίζοντας παράλληλα καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Και η Amazon όμως έριξε τα «επενδυτικά της δίχτυα» στην Ελλάδα, καθώς έχει ανακοινώσει επενδύσεις για εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, ένα έργο αξία 200 εκατ. ευρώ. Οι Τοπικές Ζώνες είναι εφαρμογές υποδομών που φέρνουν υπολογιστικές και αποθηκευτικές υπηρεσίες της Amazon Web Services (AWS) πιο κοντά στους πελάτες/χρήστες. Εγκατεστημένες σε μεγάλα αστικά και τεχνολογικά κέντρα, μειώνουν τον χρόνο απόκρισης των εφαρμογών σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, βελτιστοποιώντας την ταχύτητα υπηρεσιών όπως το streaming, το gaming, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι προσομοιώσεις, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας κ.α.

    Η «δυναμική» της τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία το 2023

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, βασική κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 είναι η επιχειρηματικότητα, ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται το 2023 με κύριο πυλώνα την πληροφορική.

    Όπως αναφέρει η έρευνα, σημαντική επιτάχυνση σημείωσαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 με αύξηση 31% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019 ή 11% σε πραγματικούς όρους (αποπληθωρισμένο), με τις πωλήσεις στον τομέα του ICT να παρουσιάζουν άνοδο 21% σε σχέση με το 2019.

    Στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής. Μάλιστα στους κλάδους αυτούς εντοπίζονται χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις της τάξης του 5-10%, συγκριτικά με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): Τι σηματοδοτεί η αποχώρησή του και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια

    Το επιχειρείν βασική κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία – Η πληροφορική μοχλός ανάπτυξης το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ