• Business

    Εντυπωσιακό! Αυτή είναι η νέα ναυτιλιακή με στόλο αξίας 814 εκατ. δολ.

    grieg star

    Elisabeth Grieg, πρόεδρος της Grieg Star


    Η μεγάλη συνεργασία ανάμεσα στην ελβετική Gearbulk και τη νορβηγική Grieg Star, όπως όλα δείχνουν, ήρθε να ταράξει για τα καλά τα νερά στις διεθνείς μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου. Ο συνδυασμένος στόλος της νέας εταιρείας-κολοσσού που ετοιμάζουν οι δυο ναυτιλιακές  πρόκειται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς η συνολική αξία του αναμένεται να αγγίξει τα 814 εκατ. δολάρια!

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η πλατφόρμα VesselsValue, ο στόλος της νέας εταιρείας θα αποτελείται συνολικά από περισσότερα από 130 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

    Για την ακρίβεια, στον έλεγχο της κοινοπραξίας πρόκειται να περάσει το 36% του παγκόσμιου τονάζ φορτηγών πλοίων τύπου open hatch/gantry που κυκλοφορούν στο νερό.

    Συγκεκριμένα, η VesselsValue υποστηρίζει ότι “Οι δυο εταιρείες έχουν στην κατοχή τους σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου open hatch/gantry. Η κοινοπραξία θα έχει στον έλεγχό της – μέσω του συνδυασμού των δύο στόλων – το 36% (σε όρους χωρητικότητας) του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων τύπου open hatch/gantry, γεγονός που θα της προσδώσει μια πολύ σημαντική θέση στην αγορά”.

    Σημειώνεται ότι ο στόλος της κοινοπραξίας θα έχει μέση ηλικία τα 12,6 έτη – συγκεκριμένα, ο στόλος της ελβετικής Gearbulk έχει μέση ηλικία τα 10,9 έτη και ο στόλος της νορβηγικής Grieg Star έχει μέση ηλικία τα 13,7 έτη. Παράλληλα, η συνολική αξία του στόλου αναμένεται, σύμφωνα με τη VesselsValue να αγγίξει τα 814 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει και τα δύο νεότευκτα φορτηγά πλοία τύπου ultramax της Grieg Star αξίας 37,94 εκατ. δολαρίων που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στα ναυπηγεία Dayang της Κίνας.

    star athena
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου “Star Athena” της Grieg Star

    Η συνεργασία Gearbulk & Grieg Star

    Η ελβετικών συμφερόντων Gearbulk και η νορβηγική Grieg Star ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια πολύπλευρη και με γνώμονα τον πελάτη διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακή, που θα κυριαρχήσει στις μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου.

    Η νέα εταιρεία, μετά την ένωση των δύο στόλων, θα λειτουργεί με περισσότερα από 130 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου που θα περιλαμβάνουν, εκτός από τα συμβατικά φορτηγά πλοία και πλοία τύπου open hatch και semi-open hatch.

    Η κοινοπραξία θα ελέγχεται τόσο από την Gearbulk όσο και από την Grieg Star, με την πρώτη να κατέχει ποσοστό ύψους 65% και τη δεύτερη να συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως του 35%, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο θα απαρτίζεται από συνολικά 5 μέλη: τα 3 θα προέρχονται από την ελβετική Gearbulk και τα υπόλοιπα 2 από τη νορβηγική Grieg Star.

    gearbulk
    Kristian Jebsen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gearbulk

    Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας θα κατέχει ο Kristian Jebsen – ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Gearbulk – ενώ στέλεχος της Grieg Star θα έχει την θέση του αντιπροέδρου.

    Το όνομα της νέας εταιρείας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο, θα έχει έδρα το Bergen της Νορβηγίας, ενώ θα διατηρεί γραφεία ανά τον κόσμο. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κοινοπραξίας θα διοριστεί ο Rune Birkeland και το ρόλο του γενικού εμπορικού διευθυντή θα κατέχει ο Arthur English.

    Τα ναυλοσύμφωνα των δύο ναυτιλιακών που βρίσκονται ήδη σε ισχύ θα τηρηθούν ως έχουν και θα διεκπεραιωθούν από την κοινοπραξία με την επίβλεψη και την ευθύνη των μετόχων. Η Gearbulk και η Grieg Star θα διατηρήσουν ανεξάρτητες τόσο την τεχνική διαχείριση όσο και την ιδιοκτησία των πλοίων τους.

    Σημειώνεται ότι η ελβετική Gearbulk διαθέτει και διαχειρίζεται έναν στόλο που αποτελείται από περισσότερα από 70 φορτηγά πλοία ενώ η νορβηγική Grieg Star διαθέτει και διαχειρίζεται περίπου 45 πλοία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Αγγελικούσης: H Maran Tankers δείχνει το δρόμο της ανάκαμψης στην αγορά των VLCCs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: J. Fredriksen: Κίνηση-έκπληξη από το Νορβηγό κροίσο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999



    ΣΧΟΛΙΑ