• Business

    Eni: Ετήσια κέρδη ρεκόρ έφεραν οι υψηλές τιμές πετρελαίου και αερίου

    • Bloomberg
    Claudio Descalzi, CEO Eni

    Claudio Descalzi, CEO Eni


    Η Eni SpA σημείωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων.

    Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ακολούθησε τις ομοειδείς εταιρείες και εμφάνισε εξαιρετικά κέρδη το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εκτίναξε την αξία των βασικών εμπορευμάτων.

    Ενώ το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα είναι μακροπρόθεσμος, κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές υψηλά για τα επόμενα χρόνια.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eni για το τέταρτο τρίμηνο ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια), χαμηλότερα από την μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,6 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το έτος ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 13,3 δισ. ευρώ.

    Η απάντηση της εταιρείας στην ενεργειακή κρίση αποτέλεσε «σημαντικό μοχλό» της απόδοσης της επιχείρησης φυσικού αερίου της Eni, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Claudio Descalzi την Πέμπτη.

    Η Eni έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας, εξασφαλίζοντας προμήθειες φυσικού αερίου από την Αφρική, με σκοπό να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Τα κέρδη από τις έρευνες και την παραγωγή, προ φόρων και τόκων, αυξήθηκαν περισσότερο από 70%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 16,4 δισ. ευρώ.

    Η Eni θα αποκαλύψει την επιχειρηματική της στρατηγική για την περίοδο 2023-2026 αργότερα την Πέμπτη, εστιάζοντας στην δυνατότητα για επιπλέον αγορές μετοχών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eni: Σημαντική ανακάλυψη υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

    Eni: Ο εφοδιασμός της Ιταλίας με φυσικό αέριο θα είναι πιο ασφαλής τον επόμενο χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ