• Ενέργεια

    Υπεράκτια αιολικά: Πρόσω ολοταχώς για επενδύσεις 6,3 δισ. που θα φέρουν 8.200 θέσεις εργασίας

    Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Πολύ κοντά στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Σχέδιο  για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα βρίσκεται το ΥΠΕΝ, η οποία και αναμένεται μέχρι το Μάιο, σύμφωνα με όσα είπε ο Άρης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, στην εκδήλωση “Offshore Wind Energy in Greece: The way forward”, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

    Αυτό είναι το πρώτο βήμα ενώ μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Πλωτών Αιολικών το δεύτερο βήμα είναι να εκδοθούν οι τεχνικές μελέτες το τρίτο τρίμηνο του 2023  για τον καθορισμό των περιοχών ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να βγει το σχετικό  Προεδρικό Διάταγμα που θα εγκρίνει ποια θα είναι τα  πρώτα οικόπεδα.

    Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ το 2027 ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το 2028 με στόχο να λειτουργούν 2,5 GW το 2030.

    Όπως είπε η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τις περιοχές, η περιοχές, πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο θα είναι της Αλεξανδρούπολης, και επίσης ανέφερε την περιοχή της Κρήτης, ενώ τόνισε ότι ακόμη δύο περιοχές θα χωροθετηθούν για τον πρώτο διαγωνισμό.

    “Έχουμε επιλέξει την Αλεξανδρούπολη ως πιλοτικό οικόπεδο, σημείωσε η κυρία Σδούκου, ενώ και η Κρήτη είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε εντοπίσει άλλες 1-2 πολλά υποσχόμενες περιοχές και οι 4 περιοχές θα βρίσκονται στον πρώτο γύρο”, σημείωσε. Ο στόχος είναι να είναι σε λειτουργία 2 GW στο τέλος της δεκαετίας-  (ή 2,5 GW μαζί με το πιλοτικό), και όπως είπε η κυρία Σδούκου “θα κάνουμε ότι καλύτερο για να πετύχουμε τον στόχο”.

    “Αυτοί οι στόχοι, όπως είπε θα κινητοποιήσουν 6,3 δις. ιδιωτικές επενδύσεις από τα οποία τουλάχιστον 4,5 δις. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Και θα  δημιουργήσουν 8.220 νέες θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton”, τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ.

    Η εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την αγορά ΑΠΕ είχε σαν στόχο να δείξει ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελεί προτεραιότητα και ότι οι διαδικασίες. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος να έχουν λειτουργούν υπεράκτια πάρκα το 2030, απαιτείται αποτελεσματικότητα, καλός συντονισμός και καθόλου καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία.

    “Θέλουμε fast track ανάπτυξη”

    Το μήνυμα αυτό της γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας, έδωσε η κυρία Σδούκου σημειώνοντας ότι “θέλουμε fast track ανάπτυξη”.

    Όπως είπε, έχει ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων το streaming των θαλασσών- για να προσδιοριστούν τα κριτήρια για τα καλύτερα μέρη ανάπτυξης και τον εντοπισμό των κατάλληλων οικοπέδων ώστε να επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα.

    Στη διαδικασία σημειώνεται ότι έχουν εμπλακεί όλα τα υπουργεία και αρχές Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Αμύνης, Πολιτισμού, ΥΠΑ, Πολεμικό Ναυτικό, Ναυτιλίας.

    Γιώργος Γκιαούρης (EBRD): Επενδύσεις που θα στηρίξουμε

    Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε φέτος το  νέο νόμο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2022.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υποστήριξε το υπουργείο σε όλη τη διαδικασία, παρέχοντας τεχνική βοήθεια σχετικά με το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικής ενέργειας.

    «Ο νέος νόμος είναι ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αξιοποιήσει τις μοναδικές υπεράκτιες πηγές αιολικής ενέργειας και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050», είπε ο Γιώργος Γκιαούρης, Περιφερειακός Επικεφαλής Ενέργειας της EBRD στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο οποίος τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

    Ο νόμος θα προωθήσει τη διαδικασία μέσω ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του κόστους και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής και πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

    «Το θεσμικό πλαίσιο για τα Offshore Αιολικά πάρκα που υιοθετήσαμε, με την πολύτιμη βοήθεια της EBRD, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα», είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου. «Επιπλέον, η προσέγγισή μας εξαλείφει τους κινδύνους για τις επενδύσεις, τόσο νομικούς όσο και οικονομικούς, προκειμένου να παρέχει μια σταθερή βάση για διεθνείς προγραμματιστές και επενδυτές».

    Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP) της Ελλάδας προβλέπει συνολικά 7 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας έως το 2030. Ο στόχος αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρησή του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί για επιπλέον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, κάτι που θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στην παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και στα ελληνικά νησιά.

    «Η ανάπτυξη που προβλέπεται στο σχέδιο υψηλού επιπέδου λαμβάνει υπόψη την τοπογραφία της χώρας και εξετάζει τη διαδικασία διασύνδεσης νέων υπεράκτιων μονάδων και νησιών σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των οφελών και ελαχιστοποίησης του κόστους», είπε ο Γιώργος Γκιαούρης. «Το σχέδιο καθορίζει επίσης μηχανισμούς που διασφαλίζουν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι επωφελής για τις τοπικές κοινότητες».

    «Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο βήμα με την υιοθέτηση του νόμου περί αιολικής ενέργειας ανοιχτής θάλασσας, θα προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα τους επόμενους μήνες: την υιοθέτηση Εθνικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Πάρκων και την επιλογή των πρώτων θέσεων προς δημοπρασία», σημείωσε ε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και να γίνει η σημαντική πηγή παραγωγής της χώρας έως το 2050. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια συνολική εγκατεστημένη ισχύς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα  διπλασιαστεί στα 228 GW έως το 2030, με συνολική υπεράκτια εγκατάσταση κοντά στα 1.000 GW έως το 2050.



    ΣΧΟΛΙΑ