• Ενέργεια

  Βρετανία: Έκτακτο μπόνους 13 εκατ. ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλο της BP μετά τα κέρδη ρεκόρ του ενεργειακού κολοσσού

  • NewsRoom
  Μπέρναρντ Λούνι

  Μπέρναρντ Λούνι


  Ο Μπέρναρντ Λούνι, διευθύνων σύμβουλος της BP, του βρετανικού κολοσσού υδρογονανθράκων, θα λάβει έκτακτο μπόνους 11,4 εκατομμυρίων λιρών (12,9 εκατ. ευρώ), μετά την εκτίναξη των τιμών υδρογονανθράκων και τα κέρδη ρεκόρ της εταιρείας, ανέφεραν σήμερα οι Sunday Times.

  Η BP ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου ετήσια αποτελέσματα για το 2022, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  Η βρετανική εταιρεία είδε τα κέρδη της, εκτός από έκτακτα στοιχεία, τον προτιμώμενο δείκτη από τις αγορές, υπερδιπλάσια σε διάστημα ενός έτους, φτάνοντας τα 27,7 δισεκ. δολάρια, ένα ρεκόρ.

  Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η BP ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ποσό του μπόνους που χορηγήθηκε στον Μπέρναρντ Λούνι. «Λεπτομέρειες για την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου μας θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση που θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νίκολας, ένας εκπρόσωπος της BP.

  Το ποσό των έκτακτων μπόνους που δόθηκαν στον Μπέρναρντ Λούνι και σε άλλα στελέχη της εταιρείας αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους επενδυτές, σύμφωνα με τους Times.

  Μια διαμάχη με τους επενδυτές σχετικά με τις αμοιβές θα αύξανε την πολιτική πίεση στην BP, η οποία, όπως και σε άλλους ενεργειακούς κολοσσούς έχει βρεθεί με εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους στα απροσδόκητα κέρδη, σημειώνει η εφημερίδα.

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει το 10%, κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας.

  Αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους ζωής, εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους, από σιδηροδρομικούς μέχρι εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές, πραγματοποιούν απεργίες τους τελευταίους μήνες ζητώντας αυξήσεις μισθών.

  Διαβάστε επίσης:

  Φίλιππος Φίλης (πρόεδρος ECSA): Οι επτά προκλήσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλίας  ΣΧΟΛΙΑ