• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Διακυμάνσεις στην Ευρώπη με φόντο το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζουν διακυμάνσεις καθώς φουντώνουν οι φόβοι για την προσφορά εν μέσω των πιέσεων για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημειώνουν εναλλαγές προσήμων ενώ νωρίτερα αυξήθηκαν έως και 7%. Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν ώστε το μπλοκ να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά από τις αναφορές για πολεμικές φρικαλεότητες κοντά στο Κίεβο.

    Υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία που απαιτούν νέο γύρο κυρώσεων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΕ θα συζητήσει νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, είπε.

    Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει για τον τερματισμό των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

    Οι έμποροι παρακολουθούν τις κινήσεις των αγοραστών αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τις πληρωμές σε ρούβλια για το καύσιμο. Ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να αξιολογούν το σχέδιο, η Λιθουανία, ένας σχετικά μικρός πελάτης, έχει τερματίσει πλήρως τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα ως απάντηση στη ζήτηση.

    Ωστόσο, προς το παρόν, οι αποστολές από τη Ρωσία μέσω βασικών οδών του αγωγού παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

    Την ίσια ώρα, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που θα μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

    Δεν έχει σημειωθεί καμία διακοπή στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι στιγμής, «αλλά η αγορά θα παραμείνει σίγουρα εξαιρετικά ασταθής τις επόμενες ημέρες, καθώς όλοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ειδήσεις», ανέφερε η Energi Danmark σε σημείωμα στον ιστότοπό της.

    Russian flows steady, with shipments via key route crossing Ukraine even increasing
    Οι ρωσικές ροές είναι σταθερές, με τις αποστολές μέσω βασικών οδών που διασχίζουν την Ουκρανία ακόμη και να αυξάνονται

    Τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 113,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11%, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε ένα μήνα.

    «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος μπορεί να κρατήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Henik Fung και Chia Cheng Chen.

    «Η έκκληση του Κρεμλίνου προς τις «μη φιλικές» ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αυξάνει το διακύβευμα για τον εφοδιασμό και το φάσμα της διακοπής».

    Διαβάστε ακόμη:

    Σκρέκας: Τα εναλλακτικά μέτρα που μελετά η Ελλάδα εάν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες



    ΣΧΟΛΙΑ