• Ενέργεια

    Τιμολόγια ρεύματος: Μετά τις επιδοτήσεις το χάος -Τι θα γίνει από Οκτώβριο

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας - Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας – Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ


    Καθόλου… κανονική δεν φαίνεται να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για επιστροφή στις παλιές συμβάσεις προμήθειας ενέργειας μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων, αντιμετωπίζει εμπόδια.

    Την ίδια στιγμή κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν οι τιμές ενέργειας από το φθινόπωρο και αν θα χρειαστούν και πάλι οι Μηχανισμοί, όπως το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και οι επιδοτήσεις.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, οι επιδοτήσεις και το πλαφόν διατηρούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται, ότι η ΡΑΑΕΥ για την περίοδο μετά την 1η Οκτωβρίου, είχε προτείνει αναβίωση των τιμολογίων με ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και τη δυνατότητα να επιλέξει ο καταναλωτής ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με τιμή που θα γνωρίζει από την 1η ημέρα του μήνα, ή ένα σταθερό τιμολόγιο, προτείνει η ΡΑΑΕΥ.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής, οι καταναλωτές θα πρέπει ενυπόγραφα να συναινούν ρητώς με τους όρους του τιμολογίου που επιλέγουν, και έτσι δε θα υπάρχουν περιθώρια για διαμαρτυρίες ή αμφισβητήσεις εκ των υστέρων, όπως είχε γίνει την περίοδο που η ρήτρα αναπροσαρμογής επέφερε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος.

    Όμως, όπως φάνηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή με τους προμηθευτές, οι περισσότεροι δε συμφωνούν με την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ζητούν να αναβληθεί η επιστροφή στα παλιά τιμολόγια.

    Σημειώνουν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές και να ενημερωθεί το κοινό, ενώ άλλοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα δύο είδη κυμαινόμενων τιμολογίων και με ρήτρα και χωρίς ρήτρα με πρόβλεψη τιμής.

    Κρίσιμες αποφάσεις για το ΥΠΕΝ για ρήτρα και επιδοτήσεις

    Τις τελικές αποφάσεις όμως θα λάβει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία θα κρίνει εάν θα δοθεί νέα παράταση ή όχι στην αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής.

    Η απόφαση αυτή θα λάβει υπόψιν τις εκτιμήσεις για τις τιμές ενέργειας, καθώς χωρίς επιδοτήσεις, ένα νέο ράλι στις τιμές ενέργειας – αν έχει επιστρέψει η ρήτρα – μπορεί να εκτοξεύσει τους λογαριασμούς.

    Το ΥΠΕΝ παρακολουθεί και την πορεία των τιμών ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου που υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία από το Σεπτέμβριο.

    Χρειάζεται περισσότερος χρόνος – Αναβάλλεται η επιστροφή στην κανονικότητα

    Η ΡΑΑΕΥ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους προμηθευτές ενέργειας, την εβδομάδα που πέρασε, με θέμα τις συμβάσεις των επιδοτήσεων, που πρόκειται να αναβιώσουν, ώστε να εντοπιστούν όλα τα προβληματικά σημεία και να τροποποιηθούν.

    Το συμπέρασμα που βγήκε, είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πετύχει η επιστροφή στην κανονικότητα, και δεν μπορούν οι προμηθευτές να έχουν έτοιμα τα νέα τιμολόγια εγκαίρως, ώστε να γνωστοποιηθούν στους πελάτες τους και να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου.

    Η ΡΑΑΕΥ  ζητά από τους προμηθευτές να  γνωστοποιήσουν τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που θα κάνουν στις παλιές συμβάσεις  μέχρι τις 15 Ιουλίου ώστε να προχωρήσει στον έλεγχό τους.

    Όμως, για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, οι εταιρείες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν τις αλλαγές στους καταναλωτές, μέχρι τις 31 Ιουλίου κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει και όλες οι αλλαγές αναμένεται να καθυστερήσουν κατά δύο μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Στο 4% – 4,5% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο έως €500 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ