• Ενέργεια

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου η τιμή του φυσικού αερίου – Ανάσα από το αμερικανικό LNG

    • Bloomberg
    φυσικό αέριο


    Πτωτική πορεία, για τέταρτη ημέρα στη σειρά, διαγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν ανάσα στην αγορά, ενώ οι traders ζυγίζουν από τη μια τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και από την άλλη τους κινδύνους για τη ζήτηση που δημιουργεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.

    Η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, η οποία αποτελεί και τον δείκτη αναφοράς, έφτασε να υποχωρεί έως 19% στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου.

    Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο στη Γερμανία έφτασε να υποχωρεί, αντιστοίχως, έως 36%, στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου καθιστά λιγότερο ακριβή την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Εξαιρετικά ασταθείς οι τιμές

    Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι προθεσμιακές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες αυτήν την περίοδο. Το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε την περασμένη Τρίτη σε επίπεδα ρεκόρ, άνω των 180 ευρώ, όταν μειώθηκε απότομα η ροή από τη Ρωσία. Επίπεδο δέκα φορές υψηλότερο από τις τιμές που καταγράφονταν έναν χρόνο πριν. Έκτοτε η τιμή του καυσίμου ακολουθεί πτωτική τροχιά, καθώς εκτρέπονται προς την Ευρώπη φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χαλαρώνοντας κάπως τις συνθήκες στην αγορά.

    Γράφημα τιμής φυσικού αερίου
    Γράφημα τιμής φυσικού αερίου

    Όλο και περισσότερα πλοία μεταφοράς LNG κατευθύνονται προς λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Η περιοχή προσελκύει περισσότερες προμήθειες, καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές LNG της Ασίας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους φέτος τον χειμώνα αντί να προμηθευτούν άλλες ποσότητες.

    Οι ηπιότερες καιρικές προβλέψεις για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα περιορίσουν τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα και για τον αντίκτυπο της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Οι μολύνσεις από κορονοϊό αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο και το σαββατοκύριακο η Κίνα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό τοπικών κρουσμάτων από τον Ιανουάριο.

    Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη δεν αναμένεται να τελειώσει άμεσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Η έκρηξη των τιμών στην Ευρώπη αλλάζει τη ρότα των τάνκερ μεταφοράς – Ζοφερές εκτιμήσεις και για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ