• Ενέργεια

    Στη ΔΕΠΑ Υποδομών με ποσοστό άνω του 10% ο όμιλος Κοπελούζου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group


    Σε συμφωνία με την Italgas, για την απόκτηση ποσοστού άνω του 10% στη ΔΕΠΑ Υποδομών, το οποίο μπορεί να είναι κοντά στο 20%, έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Damco Energy.

    Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες μέρες.

    Ο όμιλος Κοπελούζου επενδύει συστηματικά στις υποδομές, αποκτώντας μειοψηφικές στρατηγικές συμμετοχές σε δίκτυα διανομής αερίου. Η ΔΕΠΑ Υποδομών διαθέτει τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης φυσικού αερίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Damco Energy, απέκτησε τον Ιανούαριο του 2020 το 10% της κοινοπραξίας Senlfouga, που ανήκει στην επίσης ιταλική Snam. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, η SENFLUGA είχε αποκτήσει μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί με την ιταλική εταιρεία η σύμβαση αγοραπωλησίας, για τη μεταβίβαση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ στα οποία ανήκει το υπόλοιπο 35%, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Tο κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, ώστε οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) να περιέλθουν στην Italgas, εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας το τίμημα από την Italgas άγγιξε τα 733 εκατ. ευρώ.

    Η Italgas, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων αερίου στην Ευρώπη, αποτελεί εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΠΑ Υποδομών. Γεγονός που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας – με δεδομένο ότι μόνο μέσω της θυγατρικής της ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ Υποδομών δρομολογεί την «άφιξη» του καυσίμου σε 39 επιπλέον πόλεις, σε 7 ελληνικές περιφέρειες.

    Επενδύσεις 1,1 δισ. έως το 2030 

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, σε ενημέρωση αναλυτών τόνισε πως η δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών ταιριάζει απόλυτα στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα της Italgas, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για  μεταφορά στη χώρα μας των βέλτιστων δυνατοτήτων ψηφιοποίησης, ώστε να υποστηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, το μήκος των δικτύων διανομής θα αυξηθούν στα 11.500 χλμ. το 2030, από τα 6.875 χλμ. στο τέλος του 2022. Επίσης, τα σημεία παράδοσης θα ξεπεράσουν τα 1.050 το 2030, από 509 το 2020.

    Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιήλθε και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce.

     



    ΣΧΟΛΙΑ