• Business

    SHIPPING FOCUS: Στην Αλεξανδρούπολη ο Πήτερ Λιβανός και ο Δημήτρης Κοπελούζος

    Πήτερ Λιβανός (GasLog), Δημήτρης Κοπελούζος (Gastrade) ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός (αριστερά), Δημήτρης Κοπελούζος (δεξιά)


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Συνάντηση Πήτερ Λιβανού και Δημήτρη Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

    Ο εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος -επικεφαλής των εταιρειών GasLog Ltd και Gastrade αντίστοιχα- συναντήθηκαν σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και συζήτησαν τις λεπτομέρειες του project κατασκευής πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Η παρουσία των δύο ισχυρών αντρών στην Αλεξανδρούπολη έρχεται να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού ενεργειακού project, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στη χώρα.

    Νέο containership για τη Euroseas

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η ναυτιλιακή Euroseas, συμφερόντων του Αριστείδη Πίττα, προχώρησε στην απόκτηση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου feeder EM Astoria (χωρητικότητας 2.788-teu και κατασκευής 2004), με τον εφοπλιστή να σχολιάζει ότι αισιοδοξεί για την πορεία της αγοράς στο εξής. Η παράδοσή του στο στόλο της ναυτιλιακής αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα.

    Αραβικό μπλόκο σε πλοία καταριανών συμφερόντων

    Τα αραβικά λιμάνια, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, από σήμερα δε θα επιτρέπουν την είσοδο σε εμπορικά πλοία καταριανών συμφερόντων, ως συνέπεια της απόφασης για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, που αιφνιδίασε την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Οι επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης μάλιστα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους με τα διεθνή P&I clubs να προχωρούν σε σχετικές ενημερώσεις προς τα μέλη τους.

    Απέτυχε να πουλήσει bulker η Courage Marine

    Η ναυτιλιακή Courage Marine -με έδρα το Χονγκ Κονγκ– δεν κατόρθωσε να πουλήσει το τελευταίο της φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου Zorina (χωρητικότητας 57.000-dwt και κατασκευής 2011) παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί σχετική συμφωνία με τη Universal Ship Investment Corp. Πλέον, παραμένει στο στόλο της μέχρι να βρεθεί νέος αγοραστής.

    Οι ομολογιούχοι ενέκριναν την αναδιάρθρωση της Seabird

    Οι κάτοχοι του ομολόγου SBX04 της ναυτιλιακής Seabird Exploration έδωσαν το «πράσινο φως» για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ειδικής στις σεισμικές έρευνες εταιρείας. Το πλάνο προβλέπει το κούρεμα του χρέους της κατά 22 εκατ. δολάρια καθώς και τη μείωση υποχρεώσεων ναύλωσης κατά 10,4 εκατ. δολάρια.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη (5/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 818 (-3)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1366 (-13)
    • Baltic Panamax index (BPI): 783 (-6)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 658 (-8)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 434 (-7)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Τσάκος: Πώς από ένα πλοίο θα βγάλει 110 εκατ. δολάρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Βενιάμης: Να γίνει προτεραιότητα της Πολιτείας η απασχόληση Ελλήνων ναυτών στα ελληνόκτητα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ