• Ενέργεια

    Saudi Aramco: Πτώση 19% στα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Πτώση 19% στα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο χρήσης ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 39.5 δισεκατομμύρια που είχε καταγράψει το προηγούμενο έτος.

    Οι απώλειες σημειώνονται μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια πίεσαν τις διεθνείς αγορές και τη ζήτηση, δημιουργώντας φόβους για μία νέα ύφεση.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ανέρχονταν στα 30,5 δισεκατομμύρια.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 3,75% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο χρήσης σύμφωνα με το Reuters. Φέρεται πως το το ασθενέστερο αποτέλεσμα κερδών αντισταθμίστηκε από τους χαμηλότερους φόρους και τα υψηλότερα οικονομικά και άλλα εισοδήματα.

    Οι μετοχές της εταιρείας της Τρίτη σημείωσαν άνοδο 3,2% στην έναρξη της συνεδρίασης στο Riyadh.

    Το μέρισμα πρώτου τριμήνου της Aramco, το οποίο αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα καταβληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανακοίνωσε η εταιρεία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι τριμηνιαίες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες κυμαίνονται στα 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και τα δύο ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η Aramco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αποκάλυψε επίσης ότι θα αρχίσει να πληρώνει το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση πέρα ​ τα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα στοχεύσει μεταξύ 50% και 70% των ελεύθερων ταμειακών ροών της. Αυτό το μέρισμα φέρεται ότι θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και κατά την αποκλειστική κρίση του διοικητικού συμβουλίου της Aramco, ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, τόνισε την αξία της στρατηγικής της, η οποία την έχει οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε πετροχημικές και άλλες δραστηριότητες.

    «Αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής για να αυξήσουμε την ικανότητα μεταφοράς υγρών σε χημικά και να καλύψουμε την αναμενόμενη ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα», δήλωσε ο Nasser κατά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το cnbc, o Nasser μεταξύ άλλων τόνισε τη συνεχιζόμενη σημασία των υδρογονανθράκων για τις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου, προσθέτοντας ότι «Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κρίσιμα συστατικά του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για το άμεσο μέλλον». Είπε ότι η εταιρεία «προχωρά» με την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας και ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν αμετάβλητες».

    Υπενθυμίζεται ότι η Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 τον Μάρτιο, αυξημένα κατά 46,5% σε ετήσια βάση.

    Διαβάστε επίσης:
    Σαουδική Αραβία: Η Saudi Aramco αυξάνει τις τιμές πετρελαίου για Ασία και Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ