• Ενέργεια

    Σαουδική Αραβία: Η Saudi Aramco αυξάνει τις τιμές πετρελαίου για Ασία και Ευρώπη

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου σε Ασία και Ευρώπη βλέπει η Σαουδική Αραβία, η οποία προχώρησε σε αύξηση των τιμών για τις αποστολές αργού στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί ελαφρώς φέτος, πολλοί έμποροι ενέργειας και στελέχη τα βλέπουν να σκαρφαλώνουν —ίσως στα 100 δολάρια το βαρέλι— καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για την Covid-19 και τον πληθωρισμό σε άλλες μεγάλες οικονομίες, αναφέρει το Bloomberg.

    Έτσι, η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco ανακοίνωσε πως προχωρά σε αύξηση για τις περισσότερες επίσημες τιμές πώλησης για την Ασία τον Απρίλιο. Η κύρια κατηγορία Arab Light της εταιρείας αυξήθηκε στα 2,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από την τιμή του περιφερειακού δείκτη αναφοράς (Oman/Dubai), 50 σεντς περισσότερο από το επίπεδο του Μαρτίου.

    Αναλυτές σε έρευνα του  Bloomberg σε διυλιστήρια και εμπόρους προέβλεπαν άνοδο κατά  55 σεντς.

    Αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας για τον οποίο η Aramco αυξάνει τις τιμές για την Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της.

    Οι τιμές για τους πελάτες των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι τιμές για τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο εκτινάχθηκαν έως και 1,30 δολάρια το βαρέλι.

    Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 0,1% φέτος στα 85,83 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας από τα  115 δολάρια, στα μέσα του 2022, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν τις διακοπές του εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει μια ανατροπή.

    «Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Αμίν Νάσερ στο Bloomberg. Είναι επίσης «εξαιρετική» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

    Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ηγείται του OPEC+.  Η συμμαχία των 23 εθνών έχει προτείνει ότι δεν θα αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

    Από την πλευρά τους αξιωματούχοι των ΗΑΕ αρνούνται την αναφορά ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ

    Η Aramco πουλά περίπου το 60% των αποστολών αργού της στην Ασία, τα περισσότερα από αυτά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η τιμολόγηση των οποίων αναθεωρείται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

    Οι αποφάσεις τιμολόγησης της εταιρείας ακολουθούνται συχνά από άλλους παραγωγούς του Κόλπου, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.

    Διαβάστε επίσης

    Κίνα: Μέτρια ανάπτυξη 5% έβαλε ως στόχο για το 2023 το Πεκίνο – Αύξηση 7,2% στις αμυντικές δαπάνες



    ΣΧΟΛΙΑ