• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κίνα: Μέτρια ανάπτυξη 5% έβαλε ως στόχο για το 2023 το Πεκίνο – Αύξηση 7,2% στις αμυντικές δαπάνες

    • NewsRoom
    Σι Τζινπίνγκ

    Σι Τζινπίνγκ


    Η Κίνα έθεσε έναν μέτριο στόχο οικονομικής ανάπτυξης, περίπου στο 5%, για το 2023, με τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας να αποφεύγουν οποιοδήποτε μεγάλο κίνητρο για την τόνωση της ανάκαμψης η οποία εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την αβέβαιη αγορά ακινήτων.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε τον στόχο για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην τελική του έκθεση στο κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε την ετήσια συνεδρίασή του την Κυριακή. Οι οικονομολόγοι περίμεναν έναν πιο φιλόδοξο στόχο άνω του 5% μετά την ανάκαμψη των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών μετά το τέλος των περιορισμών του κορoνοϊού, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο στόχος «θα πρέπει να ληφθεί ως ένα ταβάνι ανάπτυξης που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανεχθεί», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management Ltd.

    Έχοντας χάσει τον στόχο του ΑΕΠ πέρυσι με μεγάλη διαφορά, μια πιο προσεκτική εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα δώσει στον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ  και στους νέους οικονομικούς αξιωματούχους του περισσότερο πολιτικό χώρο για να επικεντρωθούν στους βασικούς στόχους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο, μπορεί να απογοητευτούν από τις πιο υποτονικές προοπτικές μετά το ράλι την περασμένη εβδομάδα, εν όψει ενδείξεων ισχυρότερης από το αναμενόμενο ανάκαμψης στην οικονομία.

    «Ενώ ο επίσημος στόχος ανάπτυξης έχει μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση για την αγορά, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα δώσουν προσοχή στην υποκείμενη δυναμική ανάπτυξης για να μετρήσουν την ανάκαμψη», δήλωσε ο Zhou Hao, επικεφαλής οικονομολόγος στο Guotai Junan International Holdings. «Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να ξεπεράσει τον στόχο ανάπτυξης όποτε είναι εφικτό».

    Η φετινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου σηματοδοτεί την τελευταία για τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος είναι πιθανό να αντικατασταθεί από τον στενό συνεργάτη του προέδρου Σι, Λι Κιάνγκ, ήδη το Νο. 2 του κυβερνώντος κόμματος, ως μέρος του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της ομάδας οικονομικής πολιτικής της Κίνας εδώ και μια δεκαετία.

    Ο Λι κατά την ομιλία του ανέφερε πως η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, μια αναφορά στις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης φέτος, ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές θα αυξάνονται σταθερά. Ο υψηλότερος στόχος της κυβέρνησης για την απασχόληση για φέτος – περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας – υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι βλέπουν περισσότερους καταναλωτικούς τομείς  να οδηγούν την οικονομία, ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων σε υποδομές που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.

    «Η ανάκαμψη της κατανάλωσης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπερτ Χόφμαν, πρώην διευθυντής της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μπορεί να παραμείνουν στο φράχτη μέχρι να γίνουν εμφανή ισχυρότερα μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

    Οι οικονομικοί στόχοι της Κίνας για το 2023

    Αύξηση του ΑΕΠ: περίπου 5% (στόχος του 2022: περίπου 5,5%)
    Δημοσιονομικό έλλειμμα (% του ΑΕΠ):  3% (στόχος 2022: περίπου 2,8%)
    Ειδική ποσόστωση ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης: 3,8 τρισεκατομμύρια γιουάν (στόχος 2022: 4,15 τρισεκατομμύρια γιουάν)
    ΔΤΚ:  περίπου 3% (στόχος 2022: περίπου 3%)
    Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: περίπου 12 εκατομμύρια (στόχος 2022: πάνω από 11 εκατομμύρια).
    Ποσοστό ανεργίας: περίπου 5,5% (στόχος 2022: κάτω από 5,5%).

    Ο εθνικός προϋπολογισμός που δημοσιεύτηκε την Κυριακή υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική στήριξη θα περιοριστεί. Ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα — με βάση έναν στενό ορισμό των κρατικών εσόδων και δαπανών — αυξήθηκε στο 3% του ΑΕΠ για φέτος από 2,8% πέρυσι.

    Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν τις μεγάλες επενδύσεις, με μικρότερη ποσόστωση για ειδικά τοπικά ομόλογα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Αυτό θα είχε επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα και αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.

    «Εάν η ανάπτυξη των υποδομών αποδειχθεί αργή, μπορεί να επηρεάσει βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο σε άλλες χώρες, καθώς η Κίνα μπορεί να εισάγει λιγότερα εμπορεύματα», δήλωσε η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China στην ING Bank.

    Εθνική ασφάλεια

    Η έκθεση του Λι υπογράμμισε μια αλλαγή στις προοπτικές του Πεκίνου προς την έμφαση στην εθνική ασφάλεια, την τεχνολογική αυτοδυναμία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έναντι του ρυθμού ανάπτυξης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη μιας πολιτικής που θα μπορεί να «ισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια».

    Υπογραμμίζοντας αυτούς τους στόχους, η Κίνα θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 7,2% φέτος, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τέσσερα χρόνια, στα 1,55 τρισεκατομμύρια γιουάν. Το Πεκίνο θα επιδιώξει επίσης την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, είπε ο Λι, διατηρώντας την προηγούμενη στάση του απέναντι στο νησί.

    Αγορά ακινήτων

    Όσον αφορά την αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία οδηγεί έως και το 20% του ΑΕΠ της Κίνας, ο Λι άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη στέγαση ενώ παράλληλα ρυθμίζει τον τομέα πιο αυστηρά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την «ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς».

    Υποσχέθηκε επίσης να στηρίξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να «τονώσει τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη της αγοράς» – μια υπόσχεση που μπορεί να κατευνάσει τους επενδυτές μετά την πτώση της εμπιστοσύνης πέρυσι, λόγων των επαναλαμβανόμενων lockdown και τις συνέπειες τους σε τομείς όπως η εκπαίδευση. διαδικτυακές πλατφόρμες και ακίνητα.

    Η έκθεση παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς θα ανταποκριθεί το Πεκίνο σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα και ο κόσμος το επόμενο έτος, όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα, η Κίνα έπαιξε σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την Covid-19 και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και περιφερειακών ζητημάτων hotspot», είπε ο Λι χωρίς να κατονομάσει τα ζητήματα στα οποία αναφερόταν.

    Διαβάστε επίσης

    Η Κίνα έτοιμη να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό – Πιθανή αλλαγή και στην Κεντρική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ