Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Επενδύσεις άνω των 266 δισ. δολ. για την παραγωγή «πιο καθαρής» ενέργειας

  • NewsRoom
Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας


Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 266 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή “πιο καθαρής” ηλεκτρικής ενέργειας και την επέκταση του ηλεκτρικού της δικτύου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου.

Σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως θέλει επίσης να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή υδρογόνου.

Τα 266 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν “έως το 2030” πρέπει να “ανταποκριθούν στα σχέδια μας που έχουν στόχο τη δημιουργία πιο καθαρών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας στο βασίλειο καθώς και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε.

“Στο μέτωπο του υδρογόνου, είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ο πρώτος εξαγωγέας όπως και να παρέχουμε καθαρό υδρογόνο για τοπική χρήση στις βαριές βιομηχανίες ώστε να παράγουμε πράσινα προϊόντα”, δήλωσε στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Νταχράν, στην ανατολική πλευρά του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία θέλει επίσης να εντείνει τις προσπάθειες για να βρει λύσεις στον τομέα της δέσμευσης του άνθρακα.

“Δεν θα κατασκευάσουμε μελλοντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δέσμευση του άνθρακα”, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Παρά τον στόχο της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, η Σαουδική Αραβία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου οι οποίες τροφοδοτούσαν την ανάπτυξή της επί δεκαετίες, κάτι που εγείρει αμφιβολίες για τις δυνατότητες μιας οικονομικής ανασύνταξης βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Έτος μεγάλων προκλήσεων και ανάπτυξης το 2023

Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι πυροσβέστες

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν μίλησαν για την τήρηση της συμφωνίας του OPEC+ΣΧΟΛΙΑ