• Ενέργεια

    Ρεκόρ στις τιμές του LNG στην Κίνα – Πίεση στην παγκόσμια προσφορά

    • Bloomberg
    σταθμός εξαγωγής LNG

    σταθμός εξαγωγής LNG


    Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εσωτερική αγορά της Κίνας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τους εισαγωγείς στην αύξηση των προμηθειών από την spot αγορά και στην περαιτέρω πίεση της παγκόσμιας προσφοράς.

    Η μέση εθνική τιμή για το αέριο, το οποίο μεταφέρεται μέσω φορτηγών σε εργοστάσια ή πρατήρια ανεφοδιασμού, σημείωσε ράλι σχεδόν 80% τον περασμένο μήνα και βρέθηκε στα 8,114 γουάν ανά τόνο (περίπου 27,5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) την Τρίτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.

    Οι θερμοκρασίες στο Πεκίνο ήταν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα από τις 12 έως τις 22 Φεβρουαρίου και προβλέπεται να παραμείνουν χαμηλές μέχρι την Πέμπτη.

    Οι εγχώριες τιμές του LNG στην Κίνα διαμορφώνονται ελεύθερα με όρους αγοράς, σε αντίθεση με τη ρυθμιζόμενη από το κράτος τιμή του φυσικού αερίου που διακινείται μέσω αγωγών, και αποτελούν ένδειξη για την εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.

    Η Κίνα μπορεί να στραφεί στην προμήθεια φορτίων από τη διεθνή αγορά, καθώς η εγχώρια τιμή LNG στη χώρα διαμορφώνεται τώρα υψηλότερα σε σχέση με το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας.

    Ο ψυχρότερος καιρός έχει εξαντλήσει τα αποθέματα στα βόρεια τμήματα της χώρας και οποιαδήποτε κίνηση της Κίνας να αρπάξει φορτία LNG από την spot αγορά θα περιορίσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες και θα τονώσει τον ανταγωνισμό με τους γειτονικούς εισαγωγείς.

    Οι χώρες εισαγωγής αγωνίζονται ήδη για το LNG, καθώς η Ευρώπη παλεύει με τα χαμηλά αποθέματα εν μέσω των φόβων ότι η ένταση στην Ουκρανία μπορεί να διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό.

    All-Time High
    Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εσωτερική αγορά της Κίνας

    Τα ψυχρά κύματα έχουν μετακινηθεί από τα βόρεια προς τα νότια αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας χιονοπτώσεις ή ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές εκεί μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

    Ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG του Τιαντζίν, που βρίσκεται κοντά στη βόρεια Κίνα, έχει περιορίσει τις παραδόσεις καυσίμου με φορτηγά για να δώσει προτεραιότητα στις προμήθειες για θέρμανση. Ορισμένα μέρη στη Σιντζιάνγκ έχουν ήδη περικόψει τις προμήθειες στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών για να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί το LNG δεν αποτελεί ρεαλιστικό Plan B για την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ