• Ενέργεια

    Γιατί το LNG δεν αποτελεί ρεαλιστικό Plan B για την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη

    Γιατί το LNG δεν αποτελεί ρεαλιστικό Plan B για την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη


    Την ίδια στιγμή όπου η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο και να καλύψει τα κενά στην προμήθεια, η διαθέσιμη χωρητικότητα επεξεργασίας των ευρωπαϊκών terminals αρχίζει να εξαντλείται και το LNG φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικό «Plan B».

    Η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με μια κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει στον τετραπλασιασμό των τιμών τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο οδηγούν τις τιμές αερίου σε νέα υψηλά. Ειδικότερα, η εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στις δύο αποσχισθείς περιοχές της Ουκρανίας, τη Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, με το φυσικό αέριο να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 13%.

    Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και καθώς η Ευρώπη έχει βασίσει τα σχέδια της για την ενεργειακή μετάβαση στο φυσικό αέριο, το LNG φαινόταν να είναι το πιο σίγουρο «Plan B» για να καλύψει τις εφοδιαστικές ελλείψεις του ρωσικού αερίου. Καθώς όμως η χωρητικότητα στα ευρωπαϊκά terminals αρχίζει να λιγοστεύει, αποδεικνύεται πως το LNG δεν αποτελεί πλέον μια ρεαλιστική λύση για την προμήθεια αερίου της Ευρώπης.

    Η Ευρώπη παραμένει κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG για τρίτο μήνα

    Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ενώ έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τα 6,9 bcm τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv οι εισαγωγές έχουν σημειώσει αύξηση 65% το τελευταίο τρίμηνο.

    Η ζήτηση αμερικανικού LNG βρίσκεται σε ανοδική πορεία αυτόν τον χειμώνα, σημειώνοντας πρόσφατα διαδοχικά υψηλά ρεκόρ άνω των 13 δισ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Platts Analytics. Περίπου τα τρία τέταρτα των αμερικανικών εξαγωγών LNG, οι οποίες τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 7,3 εκατομμύρια τόνους κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

    «Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προμήθεια», δήλωσε ο Reid I’Anson, αναλυτής εμπορευμάτων στον πάροχο δεδομένων Kpler. Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αυτόν τον μήνα θα μπορούσαν να είναι κοντά στο ρεκόρ του Ιανουαρίου, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Kpler.

    Εξαντλείται η χωρητικότητα στα Ευρωπαϊκά terminals

    Με τις εισαγωγές LNG να εξακολουθούν να αυξάνονται, οι περισσότεροι από τους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς  λειτουργούν  πλέον σε πλήρη δυναμικότητα, ιδίως τα terminals στη βορειοδυτική Ευρώπη που τροφοδοτούν τις μεγάλες οικονομίες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επομένως εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάντλησης της δυνατότητας επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αέριου στις διαθέσιμες υποδομές.

    Προκειμένου το LNG να μετατραπεί σε αέριο χρειάζεται να επεξεργαστεί και στη συνέχεια να μεταφερθεί μέσω σωλήνων – είτε απευθείας για καύση είτε σε μονάδες παραγωγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το ποσοστό χρήσης όμως των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη έχει σημειώσει δραματική άνοδο τους τελευταίους μήνες με κίνδυνο να εξαντληθεί η δυνατότητα χρήσης για τον Ιανουάριο, και όπως δείχνουν τα δεδομένα το LNG δεν θα μπορέσει να αποτελέσει το Plan B για την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.



    ΣΧΟΛΙΑ