• Ενέργεια

    «Πράσινη» συνεργασία TotalEnergies και Airbus για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα

    • Μαρία Βε
    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO TotalEnergies και Guillaume Faury, CEO Airbus

    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO TotalEnergies και Guillaume Faury, CEO Airbus


    Σε μία στρατηγική συνεργασία με την Airbus προχωρά ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, στο πλαίσιο της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αεροπορικών μεταφορών.

    Το deal περιλαμβάνει την προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στην Airbus, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες από τις μισές ανάγκες της στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της TotalEnergies.

    Όσον αφορά τον στόχο, ο ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι η συνεργασία στοχεύει στο να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 του κλάδου των αερομεταφορών, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σχέδιο για ανθρακική και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

    Σημειώνεται ότι από τα πορίσματα περιβαλλοντικών μελετών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη.

    Για το λόγο αυτό, οι χώρες της ΕΕ, έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας του Παρισιού.

    Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή που τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου του 2016, ηγέτες από όλο τον κόσμο συμφώνησαν από κοινού ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα, ενώ απαιτείται παγκόσμια κινητοποίηση, προκειμένου να τερματιστεί.

    Ως εκ τούτου, έχει τεθεί ο στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2°C και η επιδίωξη για τον περιορισμό της μέχρι 1,5°C.

    Ο αρχικός στόχος της ΕΕ βάσει της συμφωνίας του Παρισιού ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

    Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, το 2019 η ΕΕ ενέκρινε τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σε συμφωνία με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

    Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και νέες θέσεις εργασίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αποστολή στην Ινδία: Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και οι στόχοι των ελληνικών επιχειρήσεων

    TotalEnergies: Αυξάνει το μέρισμα παρά την μείωση των κερδών

    Airbus: Αύξηση εσόδων κατά 11% το 2023 – Ειδικό μέρισμα 1 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ