• Ενέργεια

    Πώς ο κλάδος της ενέργειας ωθεί τα μεγέθη και τις αναβαθμίσεις της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Κινητήριος δύναμη της αναπτυξιακής πορείας της Mytilineos, αποτελεί ο  κλάδος της ενέργειας που ωθεί την αύξηση των μεγεθών που αναμένει στο β εξάμηνο του 2023, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

    Με συντονισμένες κινήσεις επέκτασης, ο όμιλος δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης μεριδίων και περιθωρίων κέρδους του στον τομέα της ενέργειας, και ταυτόχρονα δημιουργεί συνέργειες, καθετοποίηση και αντιστάθμιση δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας αποδόσεις σε κάθε σενάριο ανόδου ή πτώσης των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας.

    Όσον αφορά τη σημερινή αποτίμησή του, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Morgan Stanley, η μεγαλύτερη αξία του ομίλου προκύπτει από τον τομέα Ενέργειας.  Το M Energy, αποτιμάται στα 4,914 δισ., ενώ το M Metals (ο κλάδος Μετάλλων) στα 2,044 δισ. και των κατασκευών και παραχωρήσεων στα 139 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση μόνο του τομέα των ΑΠΕ φτάνει τα 2,239 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το σύνολο της αποτίμησης του τομέα Μετάλλων….

    Όσον αφορά τις επιδόσεις του 2023, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ενισχυμένο από την παραγωγή θερμικής ενέργειας, που  ενισχύεται από τη νέα μονάδα CCGT, ισχύος 826MW. Επίσης, η ανάπτυξη στις ΑΠΕ συνεχίζεται και αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς, ενώ η στρατηγική του ομίλου για την ανάπτυξη των μεριδίων του στην προμήθεια ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη με συντονισμένες κινήσεις.

    Ταυτόχρονα στο τρίτο τρίμηνο αυξάνεται και η εποχική ζήτηση ενέργειας και ο ενεργειακός κλάδος του ομίλου συγκεντρώνει περισσότερα έσοδα, στο β΄εξάμηνο.

    Τι προσφέρει το  NEW MYT CCGT, ισχύος 826MW

    Κλειδί για την αύξηση εσόδων του ομίλου στον τομέα ενέργειας του β εξαμήνου είναι η νέα μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που λόγω της αποδοτικότητάς της είναι η πλέον ανταγωνιστική,  και λαμβάνει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας.

    Το NEW MYT CCGT, ισχύος 826MW, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ευρώπη,  έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας classH, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό CCGT στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.
    H Mytilineos, το 2022 είχε μερίδιο  23,3%  στην παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΦΑ για το όλο το 2022, ενώ με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας,  το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο εκτιμάται να ανέβει στο 35-40%.
    Επίσης, η νέα μονάδα θα συμβάλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

    Η νέα μονάδα λόγω της αποδοτικότητάς της συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου  στην ηλεκτροπαραγωγή αφού αντικαθιστά παλιές μονάδες αερίου. Η ετήσια παραγωγή του NEW MYT CCGT αναμένεται σε 4,5 tWh ενέργειας με μέσο βαθμό απόδοσης 60%, δηλαδή η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της μονάδας είναι 8,3 TWh HHV.

    Οι παλιές μονάδες φυσικού αερίου με ετήσιο μέσο βαθμό απόδοσης 50% καταναλώνουν για να παράγουν την αντίστοιχη ενέργεια 10,0 TWh HHV και επομένως η λειτουργία της νέας μονάδας εξοικονομεί  1,7TWh HHV ήτοι περίπου 20%.

    Υπεραξίες από τις ΑΠΕ

     Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Mytilineos είναι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ και στο β εξάμηνο αναμένονται περισσότερα νέα και σε αυτόν τον τομέα με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι για τον όμιλο η ανάπτυξη στις ΑΠΕ αποτελεί κλειδί για μελλοντικές υπεραξίας καθώς η συμμετοχή των κερδών από ΑΠΕ, ή πράσινων κερδών, θα αυξάνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, και εκτιμά ότι μετά  το 2027 θα φτάσει το 40%.

    Ο όμιλος διατηρεί ένα αυξανόμενο διεθνές χαρτοφυλάκιο ισχύος περίπου 12 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (έναντι 6,4 GW το 2021), και οι ΑΠΕ μπορούν να  γίνουν η πιο κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν εκτιμώμενα EBITDA μόνο από τις ΑΠΕ φέτος τα 330 εκατ. (έναντι €160 εκατ. το 2022), ή 27% στο μείγμα κερδών του ομίλου.

    Η πρόσφατη επένδυση στον Καναδά, η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW, όταν αναπτυχθεί μετά το 2027 θα προσφέρει 90-100 εκατ. € EBITDA, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα στο 40%.  Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που έχουν 40% πράσινα EBITDA διαπραγματεύονται με διψήφιους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA.

    M Energy Customer Solutions: Σχέδια δυναμικής ανάπτυξης στην προμήθεια ενέργειας

    Μετά τις εξαγορές των Volterra και EFA Energy, διευρύνεται η βάση ενεργητικού στην M Energy Customer Solutions (προμήθεια αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας) ενώ δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη υπηρεσιών στην πελάτη, με στόχο την ανάπτυξη των μεριδίων του ομίλου στην προμήθεια ενέργειας.
    Με τις κινήσεις αυτές ο όμιλος προσθέτει στον κλάδο προμήθειας ένα συνολικό κύκλο εργασιών 685 εκατ. ευρώ και κέρδη 43 εκατ. (9μηνο Volterra) και με αυτές τις εταιρείες το μερίδιο της Μυτιληναίος στην συνολική αγορά της προμήθειας φθάνει το 15%, ενισχύοντας την παρουσία του στη μέση τάση και την υψηλή τάση.
    Το ποσοστό της εταιρείας το 2024 στις δυο αυτές κατηγορίες,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 20- 24%.
    Με την ενσωμάτωση της EfaEnergy, η MYTILINEOS ενισχύει περαιτέρω τον Κλάδο Ενέργειας M Energy, και το sub-segment M Energy Customers Solutions αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της με επιπλέον 11 χιλιάδες πελάτες, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε παροχές Φυσικού Αερίου, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία, αυξάνοντας επίσης το βιομηχανικό πελατολόγιο και ενισχύοντας τη φυσική παρουσία της με επιπλέον 14 καταστήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ