• Ενέργεια

    Πόλεμος για την πράσινη ενέργεια από τους δύο πιο ισχυρούς άντρες της Ινδίας

    • NewsRoom

    Από αριστερά: Gautam Adani, Mukesh Ambani


    Η πράσινη ενέργεια είναι υπόθεση των δύο πλουσιότερων tycoon της Ινδίας, οι οποίοι αναμένεται να συγκρουστούν για να επεκτείνουν την αυτοκρατορία τους εντός και εκτός της χώρας τους.

    O Γκαουτάμ Αντάνι και Μουκές Αμπάνι είναι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index ο πρώτος βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων και ο Αμπάνι στην όγδοη.

    Και οι δύο ξεκίνησαν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Ινδίας για να εξελιχθούν σε δύο μεγιστάνες που ανταγωνίζονται τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς κροίσους στον κόσμο όπως ο Έλον Μασκ, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζεφ Μπέζος.

    Τώρα, οι δύο αντίπαλοι αναζητούν επενδυτές για τα projects τους στην καθαρή ενέργεια σε μία προσπάθεια να ηγηθούν παγκοσμίως στην στροφή για νέες πηγές ενέργειας.

    Τα σχέδια του Αμπάνι

    Ο Μουκές Αμπάνι οραματίζεται ένα mega project 75 δις δολαρίων σε διάστημα 15 ετών με στόχο την επέκταση των επενδύσεών του σε πράσινη ενέργεια.

    Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία μεγάλων εργοστασίων και εγκαταστάσεων μπλε υδρογόνου.

    Η εταιρεία του Αμπάνι, Reliance, ετερογενών δραστηριοτήτων, βρίσκεται στην αναζήτηση επενδυτών για το στοίχημα της πράσινης ενέργειας, αναζητώντας κεφάλαια μεταξύ άλλων από τη Μέση Ανατολή.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ινδός μεγιστάνας βρίσκεται στο κυνήγι επενδυτών. Είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Silicon Valley και έχει συνεργαστεί με αμερικάνικους κολοσσούς σε μία σειρά από ψηφιακά εγχειρήματα με κεφάλαιο άνω των 20 δις δολαρίων.

    Νωρίτερα, η Reliance ξόδεψε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της Reliance Jio, η οποία έγινε ο Νο. 1 φορέας ασύρματης επικοινωνίας της Ινδίας μέσα σε τρία περίπου χρόνια από το ντεμπούτο της το 2016, προσφέροντας δωρεάν κλήσεις και φθηνά δεδομένα.

    Πρόκειται, άλλωστε για την εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην Ινδία, ύψους 206 δις δολαρίων. Ο στόχος της είναι μέχρι το 2035 να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα.

    Στην καθαρή ενέργεια στρέφεται και ο Αντάνι

    Ένα γιγάντιο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μαρόκο, το οποίο θα έχει ως στόχο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων χωρίς εκπομπές στην Ευρώπη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του Ινδού μεγιστάνα, Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος κατάφερε μέσα στο 2022 να αυξήσει την περιουσία του κατά 40 δις δολάρια.

    Ο Αντάνι, ο οποίος έχει ήδη δεσμεύσει 70 δις δολάρια για τα δικά του projects επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει και να κατασκευάσει σταθμούς παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας  καθώς και εγκαταστάσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για εξαγωγή.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη θα παραδοθεί σε δύο στάδια και περιλαμβάνει σχέδια για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην Ευρώπη.

    Ο Αντάνι βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον κρατικό όμιλο OCP του Μαρόκου για την πώληση υδρογόνου, το οποίο ο κατασκευαστής λιπασμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας χωρίς άνθρακα, σύμφωνα με πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Σταθερές οι εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ