• Business

    Gautam Adani: Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που αναδείχθηκε στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου

    • Bloomberg
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Λίγοι άνθρωποι εκτός Ινδίας είχαν ακούσει για τον Gautam Adani μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας, που εγκατέλειψε το κολέγιο και δοκίμασε την τύχη του αρχικά ως έμπορος διαμαντιών, προτού στραφεί στον άνθρακα, είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης βρέθηκε στην πρώτη τριάδα του Bloomberg Billionaires Index — ο Ινδός Mukesh Ambani και ο Κινέζος Jack Ma δεν έφτασαν ποτέ τόσο ψηλά.

    Με περιουσία 137,4 δισ. δολαρίων, ο Adani ξεπέρασε τον Γάλλο Bernard Arnault και βρίσκεται πίσω από τον Elon Musk και το Jeff Bezos στην κατάταξη.

    Top 5 | Gautam Adani is the first Asian to reach the No. 3 spot
    Ο Gautam Adani είναι ο πρώτος Ασιάτης που έφτασε στο Νο. 3 του Bloomberg Billionaires Index

    Η επέκταση της αυτοκρατορίας του

    Ο 60χρονος Adani έχει περάσει τα τελευταία χρόνια επεκτείνοντας την αυτοκρατορία του και διευρύνοντας το πεδίο δραστηριοτήτων του, από τα κέντρα δεδομένων μέχρι το τσιμέντο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την αλουμίνα. Ο όμιλος ελέγχει πλέον τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, διανομέα φυσικού αερίου και ανθρακωρυχείο. Ενώ το ορυχείο του Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

    Καθώς διαθέτει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο τροφοδοτώντας τα αξιοσημείωτα κέρδη του, οι ανησυχίες του Adani για την ταχεία ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.

    Μπαράζ συμφωνιών

    Το μπαράζ των συμφωνιών του δισεκατομμυριούχου χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο με δάνεια και η αυτοκρατορία του έχει «βαθειά υπερ-μόχλευση», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα.

    Ορισμένοι νομοθέτες και παρατηρητές της αγοράς έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης από αναλυτές στις εταιρείες του ομίλου Adani.

    Ωστόσο, οι μετοχές του έχουν εκτιναχθεί στα ύψη — μερικές από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να αντιστοιχούν σε 750 φορές τα κέρδη — καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς τους οποίους ο πρωθυπουργός Narendra Modi θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

    Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τις υποδομές έχει κερδίσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies SE, βοηθώντας τον Adani να εισέλθει στα κλιμάκια όπου κυριαρχούσαν μέχρι τώρα οι μεγιστάνες της τεχνολογίας των ΗΠΑ.

    Ξεπέρασε τον Bill Gates

    Συνολικά, ο Adani πρόσθεσε 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μόνο το 2022, πέντε φορές περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Πρώτα ξεπέρασε τον Ambani ως ο πλουσιότερος Ασιάτης τον Φεβρουάριο, αύξησε την περιουσία του πάνω από 100 δισ. τον Απρίλιο και ξεπέρασε τον Bill Gates της Microsoft ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Adani μπόρεσε να ξεπεράσει μερικούς από τους πλουσιότερους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, εν μέρει επειδή αυτοί ενίσχυσαν πρόσφατα το φιλανθρωπικό τους έργο. Ο Gates είπε τον Ιούλιο ότι θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ ο Warren Buffett έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση.

    Από την πλευρά του και ο Adani αύξησε τη φιλανθρωπία του. Υποσχέθηκε τον Ιούνιο να δωρίσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινωνικούς σκοπούς με αφορμή τα 60ά του γενέθλια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mukesh Ambani: Οι διάδοχοι της αυτοκρατορίας των 220 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ