• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Φρένο στα κέρδη μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Το πετρέλαιο υποχωρεί – μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών που σημείωσε τη Δευτέρα – καθώς οι συνέπειες από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις παγκόσμιες ροές αργού.

    Το West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 86 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 4,3% που κατέγραψε κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την επίθεση.

    Το Ισραήλ ενίσχυσε τον στρατό του σε χρόνο ρεκόρ, ενώ η Χαμάς απείλησε να εκτελέσει ομήρους.

    Ωστόσο, η έλλειψη οποιασδήποτε άμεσης ανάμειξης από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη έχει αμβλύνει τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, τουλάχιστον προς το παρόν, αναφέρει το bloomberg.

    US Crude Benchmark Recedes After Israel Crisis Spurs Surge | WTI drops as concerns over wider regional conflict ease
    Το WTI υποχωρεί καθώς οι ανησυχίες για μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση περιορίζονται

    Ενώ το Ισραήλ και η Παλαιστίνη δεν έχουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο του πετρελαίου, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς και η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για πιθανές απειλές στην περιοχή.

    Η αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού αργού και τυχόν αποκλεισμοί ή επιθέσεις σε πλοία σε βασικές ναυτιλιακές λωρίδες είναι οι κύριοι κίνδυνοι, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της Δευτέρας διατηρείται.

    Καθώς η πρώτη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι καθ’ οδόν και αναμένεται περισσότερη σύντομα, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Ιράν να μείνει εκτός μάχης.

    Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι τουλάχιστον 11 Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, με άλλους να κρατούνται πιθανότατα όμηροι της Χαμάς. Σκοπεύει να μιλήσει για τις επιθέσεις αργότερα την Τρίτη. Το Ιράν αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι συμμετείχε στην επίθεση.

    Τα συμβόλαια λήξης Νοεμβρίου του WTI υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 0,9% και διαπραγματεύονταν στα 85,63 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του brent με πτώση 0,8% διαπραγματεύονταν στα 87,45 δολάρια το βαρέλι.

    «Όταν βλέπαμε συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ στο παρελθόν, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είδαμε και τώρα, ήταν προσωρινή», λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου στην προσφορά, επισήμανε ο Vivek Dhar, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg.

    Η σύγκρουση ενίσχυσε την αστάθεια του πετρελαίου, μετά τις διακυμάνσεις του περασμένου μήνα καθώς οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της ανάπτυξης ανέκοψαν το ράλι που πυροδότησαν οι μειώσεις της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πόσες γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν να αντέξουν οι αγορές;

    Πετρέλαιο-φυσικό αέριο: Τα σενάρια που οδηγούν σε νέα άνοδο τις τιμές

    Ομόλογα: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για πιθανή παρέμβαση

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες

     



    ΣΧΟΛΙΑ