• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο-φυσικό αέριο: Τα σενάρια που οδηγούν σε νέα άνοδο τις τιμές

    • NewsRoom
    πετρέλαιο


    Τα 89 δολάρια ανά βαρέλι άγγιξε νωρίτερα η τιμή του «μαύρου χρυσού», καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και θα επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου.

    Το ίδιο το Ισραήλ δεν παράγει πετρελαίου, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη αβεβαιότητα στην περιοχή και να οδηγήσει στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων για το πετρέλαιο του Ιράν, το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου στήριξε τις ενέργειες της Χαμάς ως πράξη αυτοάμυνας.

    Εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα, το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή από το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar, οδηγώντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης περίπου 13% υψηλότερα.

    Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, κάτι που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την προθυμία του βασιλείου να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

    «Η ισραηλινή κυβέρνηση υπόσχεται μια άνευ προηγουμένου απάντηση και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία μπορούν να κινηθούν σε παράλληλη τροχιά με μια άγρια στρατιωτική αντεπίθεση», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

    Ο Λευκός Οίκος έχει υιοθετήσει μια «ήπια προσέγγιση» για την επιβολή κυρώσεων στην ιρανική παραγωγή πετρελαίου, πρόσθεσε, αλλά αυτό θα ήταν «δύσκολο» να διατηρηθεί εάν το Ισραήλ κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι παρέχει υποστήριξη στη Χαμάς.

    Ο Pierre Andurand, διαχειριστής hedge funds που ειδικεύεται στο trading ενέργειας, ανέφερε από την πλευρά του ότι ενώ η άμεση απειλή για το επίπεδο της προσφοράς είναι μικρή, οι συνθήκες στην αγορά μπορεί να γίνουν πιο «σφικτές» στη συνέχεια.

    «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε δει πολύ μεγάλη αύξηση της προσφοράς από το Ιράν λόγω της χαλαρής επιβολής των κυρώσεων», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει να επιβάλει πιο αυστηρά αυτές τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου».

    Ανησυχία για τον πληθωρισμό

    Η τιμή του αργού έφτασε τα 89 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, με το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, να κάνει άλμα έως και 5,2% νωρίς στην Ασία, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα 87,83 δολάρια. Το WTI, το αντίστοιχο αμερικανικό, σημείωσε άνοδο 4%, στα 86,07 δολάρια.

    Το άλμα αναζωπύρωσε τους φόβους για μια ακόμη παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό σε πολλά μέρη του πλανήτη.

    Σημειώνεται πως η μείωση της προσφοράς από τους μεγάλους παραγωγούς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είχε ωθήσει το Brent πάνω από τα 97 δολάρια/βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν οι τιμές υποχωρήσουν 11% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Διαβάστε επίσης

    Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς

    Μυτιληναίος: «Πυρά» κατά της ΕΕ – Η Ευρώπη χάνει την παραγωγή της και οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα

    Optima bank: Τα ποσοστά Βαρδινογιάννη και Motor Oil μετά την ΑΜΚ

    ΟPEC: Ανεβάζει το outlook για τη ζήτηση πετρελαίου – Ο ΔΟΕ βλέπει σταδιακή μείωση



    ΣΧΟΛΙΑ