• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως 8% μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα στο ξεκίνημα της εβδομάδας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περικοπές στην παραγωγή αργού.

    Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε έως και 8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια κίνηση σε περισσότερο από ένα χρόνο και διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 79,81 δολάρια το βαρέλι.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να προχωρήσουν σε περικοπές από τον επόμενο μήνα που θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια. Οι έμποροι περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή.

    Oil Surges After Shock OPEC+ Cut | Prices soar after producer group makes unexpected output reduction
    Οι τιμές εκτινάχθηκαν μετά την απροσδόκητη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+

    Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

    Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις τιμών για φέτος και το επόμενο έτος. Οι βασικές τιμές αυξήθηκαν υψηλότερα ως ένδειξη των προσδοκιών για λιγότερη προσφορά και σε μια συνήθως ήρεμη ασιατική συνεδρίασα άλλαξαν χέρια εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

    Πιθανή τιμή τα 100 δολάρια το βαρέλι

    «Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι «σίγουρα έχει αυξηθεί».

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης.

    Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία πρωτοφανή αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 5,5%, στα 79,81 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του brent σημείωσαν άνοδο 5,3%, στα 84,14 δολάρια το βαρέλι.

    Οι ακριβότερες τιμές του αργού απειλούν να ενισχύσουν περαιτέρω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Fed, να δαμάσουν τις επίμονες πιέσεις των τιμών.

    Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και οι αξιωματούχοι έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν τον Μάιο για να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική.

    Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ «έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το δεύτερο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων προσδοκιών για πλεόνασμα», δήλωσε η Vandana Hari,  ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

    Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές μπορεί να περιορίσουν μέρος της ζήτησης, καθώς και να επιδεινώσουν τον επίμονο πληθωρισμό που προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης, πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παρατείνεται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έως το τέλος του έτους από Ρωσία και χώρες Μέσης Ανατολής

    Πετρέλαιο: Με απώλειες 7% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για το Brent – Πέμπτος συνεχόμενος αρνητικό μήνας ο Μάρτιος



    ΣΧΟΛΙΑ