• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Με απώλειες 7% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για το Brent – Πέμπτος συνεχόμενος αρνητικό μήνας ο Μάρτιος

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ανέβηκαν την Παρασκευή, κλείνοντας μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ο Μάρτιος παρέμεινε ένας ακόμα αρνητικός μήνας για τις τιμές, ενώ με πτώση έκλεισε και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαΐου του West Texas Intermediate έκλεισε με άνοδο 1,30 σεντς ή 1,8% στα 75,67 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.

    Αντίστοιχα, το  Brent Μαΐου σημείωσε άνοδο 50 σεντς, ή 0,6% την Παρασκευή, κλείνοντας στα 79,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 8% αυτή την εβδομάδα, βοηθούμενοι από παράγοντες όπως προβλήματα τα εφοδιασμού από το Βόρειο Ιράκ,  η αδυναμία δολαρίου ΗΠΑ, υποχώρηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τα θετικά σημάδια για την ανάπτυξη στην Κίνα, όπως και η άμβλυνση των ανησυχιών για την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αντίστοιχα το Brent αυξήθηκε κατά 6% σε επίπεδο εβδομάδας.

     Σε επίπεδο μήνα, το WTI υποχώρησε σχεδόν 1,8% ενώ για το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με συνολική πτώση σχεδόν 5,7%.  Σε επίπεδο μήνα, το Brent τον Μάρτιος έκλεισε με πτώση 4,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 7%.

    Έτσι ο Μάρτιος έγινε ο 5ος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για το πετρέλαιο.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του OPEC+ τη Δευτέρα, όπου θα επανεξεταστεί η αγορά του πετρελαίου.



    ΣΧΟΛΙΑ