• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Κάτω από τα 90 δολ. το αμερικανικό αργό εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom

    φωτογραφία: Bloomberg


    Απώλειες καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου καθώς η αγορά περιμένει την έκθεση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και αφού τα στοιχεία του κλάδου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

    Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο λόγω της απότομης πτώσης του κόστους της βενζίνης, αλλά αυτό δεν αναμένεται να σταματήσει την Federal Reserve να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση καυσίμων.

    Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 2,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή μείωση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.

    «Η τιμή του πετρελαίου και η ασιατική αγορά έδειξαν μια αδύναμη τάση», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής με έδρα τη Σαγκάη στην CMC Markets, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στις ΗΠΑ «περιορίζει την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου σήμερα».

    Η Ουκρανία διέκοψε τη ροή πετρελαίου από τον πετρελαιαγωγό Druzhba προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης, επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή από τη Μόσχα για τα τέλη διαμετακόμισης.

    Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρεί 0,63% στα 95,69 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου χάνει 0,81% στα 89,77 δολάρια το βαρέλι.

    Ανοδικά το φυσικό αέριο

    Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται να είναι κεντρικό θέμα συζήτησης καθώς το ενδεχόμενο διαταραχών στις ρωσικές προμήθειες είναι ένα πρόβλημα που δέχεται επίλυσης.

    Οι αποστολές μέσω του Nord Stream του βασικού αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη, είναι σε γενικές γραμμές σταθερές στο 20% περίπου της χωρητικότητας του αγωγού από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Μόσχα μείωσε τις αποστολές από 40%. Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε για τις μειωμένες ροές προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπινών, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων λόγω κυρώσεων στην επιστροφή του εξοπλισμού.

    Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφουν την προσοχή τους στη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε χθες, Τρίτη, το Bloomberg News. Οι πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα.

    Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 2% στα 196 ευρώ τη μεγαβατώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΡΑΕ: Τι έδειξε η εξέταση των διαφημιστικών καταχωρήσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ