• Ενέργεια

    OPEC+: Συμφωνία για αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου το 2021, αλλά με μικρότερο ρυθμό από το αρχικό σχέδιο

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Σε συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC με τους εκπροσώπους των χωρών-εταίρων τους, γνωστοί στο σύνολό τους ως OPEC+, για την αύξηση της παραγωγή και το 2021.

    Οι χώρες συμφώνησαν στο να μειώσουν τις τρέχουσες περικοπές, αλλά με μικρότερο ρυθμό από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά. Έτσι οι 23 χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά μόλις 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, αριθμός που αποτελεί το 1/4 της ποσότητας που προβλεπόταν με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών – μελών του OPEC+ θα διαπραγματευτούν πότε θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες προβλεπόμενες αυξήσεις της παραγωγής.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι αγορές ανέμεναν πως θα υπάρξει μια πλήρη αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της παραγωγής για τρεις μήνες. Οι χώρες τελικά προτίμησαν έναν συμβιβασμό, ο οποίος έρχεται να ικανοποιήσει τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες που είχαν λάβει διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα.

    Υπενθυμίζεται πως την άνοιξη, μετά το πρώτο κύμα lockdown, ο  OPEC+ είχε αποφασίσει την μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Αύγουστο προχώρησε σε παράταση της μειωμένης παραγωγής, επιτρέποντας να αυξηθεί η παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.  Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να υπάρξει μια αντίστοιχη κίνηση και από τις αρχές Ιανουαρίου, με αύξηση κατά 2 εκατ. βαρέλια, σε επίπεδο μεγαλύτερο από  αυτό της ζήτηση.



    ΣΧΟΛΙΑ