• Ενέργεια

    OPEC+: Η Σαουδική Αραβία παρατείνει την εθελοντική μείωση ημερήσιας παραγωγής στα 9 εκατ. βαρέλια μέχρι τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Saudi Aramco


    Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την εθελοντική της μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Saudi Press (SPA), επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

    Η παραγωγή πετρελαίου του Βασιλείου θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, ανέφερε η SPA.

    «Στη συνέχεια, προκειμένου να υποστηριχθεί η σταθερότητα της αγοράς, αυτοί οι πρόσθετοι όγκοι περικοπών θα επιστραφούν σταδιακά υπό τους όρους της αγοράς», προστίθεται στην ανακοίνωση της SPA.

    Το υπουργείο Ενέργειας της Αλγερίας, μέλος του OPEC, δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει επιπλέον 51.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Νωρίτερα, πηγές του Reuters ήθελαν οι χώρες του OPEC+ να συμφώνησαν να προχωρήσουν με τις ήδη συμφωνηθέντες εθελοντικές περικοπές παραγωγής για τις αρχές του 2024, στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας που επεκτείνει την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd που είχε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία θα μείωνε κατά 500.000 bpd και άλλες χώρες θα συνέβαλαν επίσης στις περικοπές.

    Πάντως, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, με το  WTI Ιανουαρίου να κινείται αυτή την ώρα στα 75,93 δολάρια το βαρέλι με απώλειες -2,48%, ενώ το Brent Ιανουαρίου να υποχωρεί κατά -0,3% στα  82,85 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης

    Άμπου Ντάμπι: Οι εμίρηδες αγόρασαν την Daily Telegraph και το Spectator

    Ισπανία: Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει κατά 4% τον κατώτατο μισθό

    Γιακαρίνο (CEO X): Σαφής άποψη για τη θέση μας το «Άντε γ…» του Έλον Μασκ στους διαφημιστές



    ΣΧΟΛΙΑ