• Ενέργεια

    Mohammad Sanusi Barkindo (ΟΠΕΚ): Δεν γίνεται ενεργειακή μετάβαση χωρίς φυσικό αέριο και πετρέλαιο

    Mohammad Sanusi Barkindo, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγν Χωρών (ΟΠΕΚ)


    Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν και οποιαδήποτε μείωση στις επενδύσεις θα φέρει αστάθεια στις τιμές και ενεργειακή ανασφάλεια, είπε χθες ο  Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) κ. Mohammad Sanusi Barkindo μιλώντας σε εκδήλωση, στην Αθήνα, με θέμα «Διεθνείς ενεργειακές προκλήσεις: πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

    Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο συμπεριληπτικό, δίκαιο και ισότιμο ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, σημείωσε. Δε γίνεται να μη συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αφού λόγω της αύξησης της ζήτησης ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα θα παραμείνει υψηλό.

    Στόχος, είπε, είναι να υπάρχει όχι μόνο βιωσιμότητα αλλά και σταθερότητα, και προειδοποίησε, ότι αν περιοριστούν οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια και αστάθεια στις τιμές, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα δεν θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες.

    Ο ΟΠΕΚ, σημείωσε, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για μείωση των αερίων θερμοκηπίου και μπορεί να βοηθήσει με καινοτόμες επενδύσεις όπως η δέσμευση άνθρακα και  καθαρές λύσεις, όπως το γαλάζιο υδρογόνο στη μείωση των εκπομπών.

    Τα γράμματα του ESG έχουν έρθει το ένα απέναντι στο άλλο

    Μιλώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στις αλλαγές που έφερε, σημείωσε ότι σήμερα τα γράμματα του ESG έχουν έρθει το ένα απέναντι στο άλλο, αφού η υπερβολική έμφαση στο περιβάλλον (Ε) αποδυναμώνει την κοινωνία (S).

    Σημείωσε ότι είναι ψευδοδίλημμα το υπέρ ή κατά των ορυκτών καυσίμων, καθώς όλα τα είδη ενέργειας είναι απαραίτητα στην ενεργειακή μετάβαση.

    Όπως εξήγησε η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες, και μόνο η ενέργεια από ΑΠΕ δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.

    Η παγκόσμια οικονομία από 125 τρισ. το 2020 θα είναι 270 τρισ. το 2045, σημείωσε, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα από 2,5% το 2020 θα φτάσει το 10% το 2045 και η συμμετοχή του πετρελαίου από το 30% του 2020 στο 28% το 2045.

    Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, τόνισε να μη συμπεριλαμβάνονται και τα ορυκτά καύσιμα στην ενεργειακή μετάβαση, είναι απαραίτητα γι αυτή και μπορούν να συνεισφέρουν  αν επενδύουν στη μείωση των εκπομπών τους.

    “Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή φτώχεια είναι δύο ταυτόχρονα προβλήματα που έχουμε και για να τα αντιμετωπίσουμε δεν πρέπει να παλεύουμε ο ένας απέναντι στον άλλο αλλά όλοι μαζί να διεκδικούμε ένα βιώσιμο μέλλον”, τόνισε.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΠΕΚ: Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ