• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Παραμένει σε υψηλό επταετίας εν αναμονή των κινήσεων του ΟΠΕΚ+

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο παραμένει σταθερό ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ που μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για άλλη μία συγκρατημένη άνοδο της παραγωγής.

    Το West Texas Intermediate σημείωσε οριακή μεταβολή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 μετά από το ράλι 17% που σημείωσε τον Ιανουάριο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 89 δολάρια το βαρέλι.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του θα συνεδριάσουν αργότερα την Τετάρτη και αναμένεται να επικυρώσουν άλλη μια αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, για τον Μάρτιο. Αυτή η κίνηση θα είναι σύμφωνη με τον καθιερωμένο ρυθμό με τον οποίο τα μέλη του ΟΠΕΚ χαλαρώνουν τους περιορισμούς της παραγωγής που επέβαλαν στο απόγειο της πανδημίας.

    Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια τους τελευταίους μήνες ότι η συμμαχία δεν μπόρεσε να επιτύχει πλήρως τον στόχο της συλλογικής παραγωγής.

    Το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε υψηλότερα το 2022 μετά από το άλμα 55% που σημείωσε πέρυσι. Η άνοδος οφείλεται στη σταθερή αναζωπύρωση της ζήτησης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τα χαμηλότερα αποθέματα και τις σποραδικές διακοπές των προμηθειών.

    Οι εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, λόγω των ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, ενίσχυσαν επίσης τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα λέει ότι δεν έχει σχέδιο να στείλει στρατεύματα.

    Τα συμβόλαια Μαρτίου διαπραγματεύονταν νωρίτερα με άνοδο 0,2% στα 88,33 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Απριλίου του brent ενισχύονταν κατά 0,1% στα 89,27 δολάρια στο ICE.

    Η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι μετά την πρόσφατη άνοδο των τιμών, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να επιλέξει να αυξήσει την παραγωγή περισσότερο από το αναμενόμενο αυτή τη φορά. Ωστόσο, η τράπεζα δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη πως το ράλι του πετρελαίου θα συνεχιστεί.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,65 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πληροφορίες. Μια πτώση, εάν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία αργότερα την Τετάρτη, θα ήταν έκπληξη.

    Οι έμποροι πετρελαίου παρακολουθούσαν επίσης την ψυχρή εισβολή στις κεντρικές ΗΠΑ που μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση ενέργειας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για πυκνή χιονόπτωση, χιονόνερο και βροχή και το φαινόμενο θα έχει διάρκεια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 30 ετών με φόντο την ουκρανική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ