• Ενέργεια

    Miguel Stilwell (EDP Renewables): Γιατί θα επενδύσουμε 500 εκ. στην Ελλάδα την επόμενη 5ετία

    Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDPR


    Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, προγραμματίζει η EDP Renewables όπως είπε ο CEO της εταιρίας Miguel Stilwell, στα χθεσινά εγκαίνια του αιολικού πάρκου  45 MW της εταιρείας  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    O κ. Miguel Stilwell, μίλησε για τα μελλοντικά της σχέδια για νέες επενδύσεις, συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες καθώς και γιατί η Ελλάδα έχει τραβήξει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα με ΑΠΕ.

    “Έχουμε σχέδιο για επενδύσεις εγκατεστημένης ισχύος 150 MW στα επόμενα 2 χρόνια και θέλουμε να φτάσουμε τα 500 MW έως το 2025, επομένως μιλάμε για περισσότερα από €500 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην επόμενη πενταετία”, ανέφερε ο CEO της EDP Renewables.

    Στην ερώτηση αν το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Miguel Stilwell δήλωσε στο mononews: 

    “Πιστεύω πως το υπάρχον πλαίσιο είναι αρκετά καλό. Είναι σταθερό, ισχυρό και δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης για τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα επομένως θεωρούμε ότι είναι ένα αρκετά εξελιγμένο πλαίσιο με το οποίο είμαστε ευχαριστημένοι. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξη της για τις ΑΠΕ και την προθυμία της να προσελκύσει ξένους επενδυτές.”

    “Νομίζω είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις δημοπρατήσεις τα επόμενα χρόνια ώστε οι εταιρίες να μπορούν να προετοιμάζονται για επενδύσεις σε βάθος χρόνου”

    Επιπλέον, σημείωσε:  “η αδειοδότηση θα έπρεπε να επιταχύνεται όσο είναι δυνατό. Αυτό ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αν θέλουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας.” 

    Όσων αφορά μελλοντικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες ο Stillwell δήλωσε: “Έχουμε συνάψει ήδη ισχυρές σχέσεις με ελληνικές εταιρίες, έχουμε συνεργαστεί με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και επίσης με την Τέρνα Ενεργειακή για να αναπτύξουμε πλωτά αιολικά πάρκα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που γνωρίζουν τη χώρα, γνωρίζουν το έδαφος ώστε να φέρουμε την τεχνική μας εξειδίκευση”.

    “Πλέον, δε σκεφτόμαστε κάποια νέα συνεργασία, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις μας” κατέληξε.

    Σχετικά με τις προοπτικές των off-shore αιολικών στην Ελλάδα δήλωσε:

     “Είναι κάτι το οποίο κοιτάμε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκεκριμένα τα πλωτά αιολικά πάρκα. Έχουμε ισχυρή παρουσία στα offshore παγκοσμίως επομένως αν οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι κατάλληλες θα μας ενδιέφερε σίγουρα μια τέτοια επένδυση. Ήδη κάνουμε κάποιες αναλύσεις σε αρχικό στάδιο για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν.”



    ΣΧΟΛΙΑ