• Ενέργεια

    Μεσανατολικό: Αλλάζουν ρότα τα τάνκερ LNG;

    • Bloomberg

    Seapeak Catalunya (Πηγή: Youtube)


    Ένα τάνκερ με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) άφησε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγών στην Αίγυπτο είτε εκφορτωμένο, είτε μόνο μερικώς φορτωμένο, εγείροντας ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να διαταράξει τον εφοδιασμό στις παγκόσμιες αγορές.

    Το Seapeak Catalunya αναχώρησε για την Αλγερία – μια άλλη χώρα εξαγωγής LNG – αφού πέρασε δύο ημέρες στο εργοστάσιο Idku στην Αίγυπτο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

    Αυτό υποδηλώνει ότι το τάνκερ είτε δεν φόρτωσε, είτε πήρε μόνο περιορισμένους όγκους.

    Οι εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο ελέγχονται εξονυχιστικά καθώς κορυφώνεται η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς.

    Οι ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο μειώθηκαν μετά το κλείσιμο του γιγαντιαίου κοιτάσματος Tamar της χώρας στις 9 Οκτωβρίου.

    Το έλλειμμα – και τυχόν περαιτέρω διακοπές – μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της Αιγύπτου να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να αυξήσει τις εξαγωγές LNG μετά από μια διακοπή το καλοκαίρι.

    «Παρόλο που το Ισραήλ έχει πλεονάζουσα παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία υποστηρίζει επί του παρόντος την αυξανόμενη ζήτηση της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, μια συνεχιζόμενη ή κλιμακούμενη σύγκρουση θα είχε ευρείες επιπτώσεις», ανέφερε σε σημείωμα η Rystad Energy.

    Σοβαρή απειλή για το φυσικό αέριο

    Ο πόλεμος «αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου και θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος έχει εξάγει μόνο δύο φορτία LNG αυτόν τον μήνα, ένα στο Βέλγιο και το άλλο στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

    «Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κατάστασης στο εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές ισοζύγιο φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί τελικά από τη διάρκειά του», ανέφεραν οι ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

    «Σε μια πολύ σφιχτή παγκόσμια αγορά LNG, η προοπτική να χαθούν οι σχετικά μικρές αιγυπτιακές προμήθειες στις αρχές του χειμώνα έχει δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και την Ασία».

    Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς διαπραγματεύονταν άνοδο 2,3% στις 9:51 π.μ. στο Άμστερνταμ.

    Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων, το Seapeak Catalunya αναμένεται να φορτώσει στην Αλγερία την Παρασκευή.

    Οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τα ισραηλινά έργα φυσικού αερίου, ανέφερε η Bruegel.

    Η σημασία των στενών του Ορμούζ

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ένας ευρύτερος πόλεμος, ειδικά αυτός που περιλαμβάνει το Ιράν, μπορεί επίσης να θέσει κινδύνους για την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων LNG που φορτώνονται στο Κατάρ, τα οποία διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στενά του Ορμούζ, είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για τον Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

    Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα εξκλάβιο του Ομάν.

    Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα).

    Από το σημείο περνά περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών (και 20% των συνολικών) μεταφορών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο

    Moody’s – Fitch: Βάζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ στο μικροσκόπιο, πιθανή υποβάθμισή του

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Προχωράμε προσεκτικά – Πολύ αυξημένοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι



    ΣΧΟΛΙΑ