• Ενέργεια

    ExxonMobil: Τι συμβαίνει με την επένδυσή της στην Κρήτη;


    Μένει μέχρι να φύγει η ExxonMobil από την Ελλάδα;

    Ερωτηματικό αποτελεί το τι ακριβώς θα πράξει ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil ως προς την επένδυσή του στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης μετά τις πληροφορίες που θέλουν την αμερικανική πετρελαϊκή να επαναπροσδιορίζει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, καθώς έχει υποστεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους.

    Η ExxonMobil καλείται να μειώσει συγκεκριμένα την έκθεσή της στις εξορύξεις και στις έρευνες υδρογονανθράκων κατά 25 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

    Για το οικονομικό περιβάλλον και τις οικονομικές συνθήκες «στραγγαλισμού» που υφίσταται ο αμερικανικός όμιλος είναι ενήμερη τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο εταίρος της ExxonMobil στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

    Το θέμα ετέθη χθες αργά το βράδυ από το mononews.gr στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο να πάρει κάποια απάντηση.

    Κύκλοι της αγοράς αποσυνδέουν τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και το ανυπόστατο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη με τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον αμερικανικό κολοσσό.

    Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 30 Νοεμβρίου πέρασαν στα… ψιλά στην Ελλάδα, χωρίς να δοθεί η διάσταση που χρειαζόταν, αλλά και χωρίς να συνδεθεί το θέμα με την εξέλιξη των ερευνών στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

    Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται τραπεζικές πηγές, η ExxonMobil σχεδιάζει να προχωρήσει σε σημαντικές αποεπενδύσεις από 11 συνολικά χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Κι αυτό για να επικεντρωθεί σε δυνητικά πιο προσοδοφόρα projects σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Ευρώπη η ExxonMobil θα κρατήσει παραγωγή μόνο στην Ολλανδία, όπου συμμετέχει από κοινού με τη Royal Dutch στο κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen.



    ΣΧΟΛΙΑ