• Ενέργεια

    LNG, το μεγάλο παζάρι: Η Κίνα πουλά στην Ευρώπη αμερικανικά φορτία με δέλεαρ το μεγάλο premium

    • Bloomberg

    Οι εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στο Calcasieu Pass


    Η Κίνα μεταπουλά φορτία αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, σε μια σπάνια κίνηση για τον μεγαλύτερο καταναλωτή LNG του πλανήτη, η οποία υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο το πώς οι δυσθεώρητες, πλέον, τιμές του καυσίμου επηρεάζουν τις εμπορικές ροές.

    Η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κινεζικής, κρατικής, Sinopec, πούλησε τουλάχιστον τρία φορτία LNG για παράδοση έως τον Ιούνιο σε λιμάνια της Ευρώπης μέσω διαγωνισμού που έκλεισε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με traders που έχουν γνώση του θέματος.

    Τα εν λόγω φορτία θα φορτωθούν στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα, όπου η Sinopec έχει συμφωνία για την αγορά LNG.

    Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, υπό τον φόβο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα περιορίσει τις ροές από τη Ρωσία. Το ράλι έκανε τους traders της Unipec να γυρίσουν την πλάτη τους στις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν για την κινεζική αγορά, παρότι το Πεκίνο έχει ζητήσει από τους εισαγωγείς του να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην αγορά λόγω του πολέμου.

    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη πωλείται με ισχυρό premium σε σχέση με τις τιμές στην Κίνα

     

    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη συνήθως διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σύγκριση με το LNG στη βόρεια Ασία, όπου βρίσκονται οι κορυφαίοι εισαγωγείς. Ωστόσο, το σχέδιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ενισχύσει σημαντικά τις εισαγωγές LNG, με τις τιμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο να εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Ασία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει και την τελευταία σταγόνα καυσίμου από την αγορά άμεσης παράδοσης (spot).

    • Η Sakhalin Energy, η οποία εκμεταλλεύεται το έργο Sakhalin II στη ρωσική Άπω Ανατολή, σχεδιάζει να τρέξει διαγωνισμό αυτή την εβδομάδα για φορτίο LNG που προορίζεται για φόρτωση γύρω στις 25 Απριλίου.
    • Οι εισαγωγές LNG της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 33% τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι, στα 3,5 εκατομμύρια τόνους καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη.
    • Η Eni κηρύσσει ανωτέρα βία στις αποστολές αργού Brass στη Νιγηρία μετά από έκρηξη σε αγωγό στην πολιτεία Bayelsa, ενώ επηρεάζεται και το LNG της Νιγηρίας.

    Προσφορές αγοράς και πώλησης LNG



    ΣΧΟΛΙΑ