• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας: Οι γεωπολιτικές αναταράξεις απειλούν την Ευρώπη-Γιατί ήταν ιστορικό το τελευταίο Συμβούλιο


    “Το τελευταίο Συμβούλιο ήταν μια ιστορική στιγμή” είπε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο πλαίσιο της ΔΕΘ σε ειδική εκδήλωση της ΡΑΕ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα επηρεάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές με τις πρωτοβουλίες της, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

    “Ο ελληνικός Μηχανισμός συζητήθηκε για το πώς λειτουργεί και θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για ένα ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επίσης, 15 χώρες συντάχθηκαν με την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στη γενική τιμή φυσικού αερίου. Και λέω ότι ήταν ιστορικό το τελευταίο Συμβούλιο γιατί μέχρι το προηγούμενο Συμβούλιο τα υπόλοιπα κράτη μέλη δε μιλούσαν για αλλαγή προσδιορισμού της τιμής ενέργειας, ούτε για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και μέσα σε είκοσι μέρες ένιωσαν την αγωνία για το τι θα γίνει το χειμώνα, κάτι που εμάς μας απασχολεί μήνες και η Ελλάδα ήταν πολύ πιο μπροστά.

    Όλα αυτά έχουν γίνει χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της ΡΑΕ”, τόνισε ο υπουργός.

    Σχετικά με τη λειτουργία του Μηχανισμού, σημείωσε, “το 50% του τζίρου της χονδρεμπορικής, το εισπράττουμε και το αποδίδουμε στον καταναλωτή. Η Ευρώπη μελετά το δικό μας μηχανσιμό, αλλά δεν θέλει να βάλει οροφή ανά τεχνολογία και ούτε στα φυσικά αέρια, αλλά εμείς μόνο από την οροφή στα φυσικά αέρια, προσθέσαμε τον τελευταίο μήνα 200 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης”, σημείωσε.

    Γεωπολιτικές αναταράξεις που απειλούν σε επίπεδο υπαρξιακό την Ευρώπη

    Κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία. ‘Ζούμε γεωπολιτικές αναταράξεις που απειλούν σε επίπεδο υπαρξιακό την Ευρώπη”, σημείωσε.

    “Οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Έχουμε τιμές που κάποιες φορές ξεπερνάνε τα 300 ευρώ και αυτά είναι επίπεδα μη βιώσιμα. Αυτό σε συνδυασμό με τις τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που παρασύρονται ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 10% και δε βλέπουμε πώς αυτό να αποκλιμακωθεί”, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και δεν πρέπει ποτέ να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές από αυταρχικούς ηγέτες.

    “Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από πολύ νωρίς”, τόνισε και αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος.

    “Πρώτο μας μέλημα ήταν να εξασφαλίσουμε επάρκεια εφοδιασμού. Και μόλις είδαμε ότι συσσωρεύονται σύννεφα πολέμου πήραμε γρήγορες αποφάσεις σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και τον Πρόεδρο της κ. Δαγούμα που έχει τεράστια εμπειρία”.

    “Πρώτα δώσαμε την έγκριση να προχωρήσει ο ΔΕΣΦΑ στο νέο πλωτό σταθμό LNG ώστε να διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητά του. Μπορούμε πλέον να υποδεχόμαστε δύο πλοία ταυτόχρονα και έχουμε αυξήσει στις 15 μέρες την αποθηκευτική δυνατότητα.

    Δεύτερο σημαντικό είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Σε ένα έτος θα έχουμε εγκαταστήσει 2 GW και στα 3 χρόνια 4 GW, έχοντας πενταπλασιάσει τις επιδόσεις που είχε προηγούμενα η χώρα.

    “Δηλαδή σε ένα χρόνο γλιτώσαμε 600 εκ. ευρώ από εισαγωγές αερίου λόγω των νέων ΑΠΕ και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και το 2026 να έχουμε εγκαταστήσει συνολικά 20 GW ΑΠΕ ώστε να φτάσουμε τον αναθεωρημένο στόχο των 25 GW το 2030”.

    Επίσης, είπε “υπογράψαμε συμφωνία με τον ομόλογό μου στην Ιταλία για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε στην Ιταλία 1 TWH αερίου και έχουμε δώσει και την εντολή να διπλασιάσει την παραγωγή λιγνίτη, να φτάσει στις 10 TWh και να φτάσει ο λιγνίτης στο 20% της παραγωγής μειώνοντας την εισαγωγή φυσικού αερίου”, σημείωσε.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι “θα μπει στο σύστημα και το νέο εργοστάσιο της Mytilineos που είναι υψηλής απόδοσης, δηλαδή χρειάζεται λιγότερο φυσικό αέριο για να λειτουργήσει”.

    Τέλος,  ο υπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των πολιτικών που πρόκειται να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα, για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και για την αντικατάσταση συσκευών.



    ΣΧΟΛΙΑ