• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας: Συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm

    • NewsRoom


    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με την Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης της διατλαντικής εταιρικής σχέσης για την ενέργεια και το κλίμα (P-TECC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι πολιτικές των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση, η προώθηση των ΑΠΕ και η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην ενέργεια. Η κα Granholm τόνισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στην Αμερικανίδα ομόλογό του τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξήρε το ελληνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την αντιστάθμιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από τη μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης. Όπως ανέφερε, αντίστοιχος σχεδιασμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε περιοχές των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και για τον ρόλο των εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο, στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών.

    Στη Βαρσοβία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης για την ενέργεια και το κλίμα (P-TECC). Πρόκειται για διεθνή πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών προσπαθειών ενεργειακής ασφάλειας και παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη τους πόρους και τα τεχνικά εργαλεία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, ανθεκτικού και κλιματικά φιλικού ενεργειακού συστήματος. Η πρωτοβουλία συντονίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και σε αυτήν συμμετέχουν 22 ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης P-TECC, ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε και με την Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku.

    Διαβάστε επίσης

    Προς εξομάλυνση σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ μετά την AUKUS: Τετ-α-τετ των ΥΠΕΞ σήμερα στην Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ