• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας: Προωθούμε διάταξη για την αυτοκατανάλωση ενέργειας

    Ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες

    Κώστας Σκρέκας


    Νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις στην αυτοκατανάλωση χωρίς τη διαμεσολάβηση του δικτύου,  ώστε να μειώνεται το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται, χωρίς να επιβαρύνουν το δίκτυο, προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την ηλεκτροδότηση σε περιοχές που υπάρχει κορεσμός στα δίκτυα.

    “Θα μπορεί ο καταναλωτής ενέργειας να την παράγει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  την ώρα που καταναλώνει χωρίς να στέλνει ενέργεια στο δίκτυο” επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πριν λίγο, στο συνέδριο Renewable and Storage.

    Όπως είπε το επόμενο διάστημα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ο κλιματικός νόμος, προχωρούν οι θεσμικές αλλαγές για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, προχωρά η αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

    Επενδύσεις και μέτρα

    Τόνισε ότι η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έχει θέσει πολλούς προβληματισμούς σε επίπεδο Ευρώπης και κόσμου για το που πάμε, ενώ η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα. Επεσήμανε ότι αν η Ευρώπη είχε πάει νωρίτερα στην ενεργειακή μετάβαση το κόστος ενέργειας θα ήταν χαμηλότερο σήμερα. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται επενδύσεις για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια στο ενεργειακό μίγμα και να φτάσουμε στο 70% συμμετοχή των ΑΠΕ το 2030.

    Η κυβέρνηση, σημείωσε καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και να χαράξει μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική για μείωση των τιμών ενέργειας αλλά και των εκπομπών. Η κυβέρνηση ήδη αντέδρασε άμεσα για να στηρίξει τα νοικοκυριά, που δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος σε κάποιον άλλον όπως  κάνουν οι επιχειρήσεις αυξάνοντας το κόστος των προϊόντων.

    Τόνισε ότι προχωρούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων με αποτέλεσμα τη μείωση των τελών δικτύου. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι τα τέλη θα μειωθούν κατά 138 εκατ. ευρώ το 2022, κατά 238 εκ. ευρώ το 2023, κατά  348 εκ. ευρώ το 2024 και 385 εκατ. ευρώ το 2025 και συνολικά θα μειωθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ τα τέλη χρήσης δικτύου την επόμενη 4ετία από τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ