• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας για ΔΕΗ: Εμείς ζητάμε 750 εκατ. για το 17%, εσείς το είχατε αποτιμήσει 100 εκατ.

    Ενεργειακό κόστος: Σε τρεις άξονες οι επιδοτήσεις ελάφρυνσης- Γρίφος για ποιους και πότε θα ενεργοποιούνται

    Κώστας Σκρέκας


    Για τις τιμές ρεύματος και τις ανατιμήσεις και απαντήσεις στην κριτική για “ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών της χώρας” απάντησε στη Βουλή πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

    Ειδικότερα έδωσε έμφαση στις καλές αποτιμήσεις στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αποκρατικοποιήσεις γινόντουσαν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

    “Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει σε ξεπούλημα των παγίων στοιχείων του Δημοσίου, όταν κι εσείς στη θητεία σας κάνατε αποκρατικοποιήσεις”, είπε και αναφερόμενος στα τιμήματα είπε: “Το τίμημα του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 35% υψηλότερο από το αντίστοιχο του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών κατά 40% πάνω από το τίμημα που λάβατε για το ΔΕΣΦΑ”.

    Σχετικά με τη ΔΕΗ τόνισε ότι η σημερινή της αποτίμηση είναι πολλαπλάσια σε σχέση με πριν δύο χρόνια, και η εταιρεία μπορεί να αντλήσει περισσότερα, από τη διάθεση του 17%. “Εμείς ζητάμε 750 εκ. για το 17% όταν εσείς για το 17% είχατε εγγράψει 100 εκ. το 2018. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ τότε ήταν 300 εκατ. ευρώ και τώρα είναι 2 δισ. ευρώ και αυτό κάνει αυτή τη διαφορά” σημείωσε. “Τώρα έρχονται ξένοι θεσμικοί επενδυτές να αγοράσουν και να πληρώσουν τίμημα για μια εταιρεία για το μέλλον της  και την προοπτική της, όταν στη θητεία σας δημιουργήσατε ζημιές 1,6 δισ. σε δύο χρόνια”.

    Η ηλεκτρική ενέργεια όταν παράγεται από φυσικό αέριο και λιγνίτη  έχει κόστος πάνω από 130 ευρώ/MWh δηλαδή δύο και τρεις φορές το κόστος της ενέργειας από ΑΠΕ. Γι αυτό εξήγησε επιλέξαμε την απολιγνιτοποίηση και πρέπει να αυξήσουμε τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Τόνισε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε  κάνει τίποτα για να προετοιμάσει την ανάγκη στροφής στην πράσινη ενέργεια, αλλά και την απουσία προτάσεων και θέσεων και σήμερα.

    “Η κλιματική κρίση έχει κόστος που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατέθεσε πρόταση για αντίστοιχο μηχανισμό στήριξη νοικοκυριών στην Ευρώπη. Προτείναμε πρόταση για να συσταθεί αποσβεστικός μηχανισμός του ενεργειακού κόστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, επεσήμανε ο υπουργός.

     



    ΣΧΟΛΙΑ