• Ενέργεια

    Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗΑΝ): Eπαφές με θεσμικούς επενδυτές, ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες στο Νταβός


    Eπαφές με θεσμικούς επενδυτές, ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες και συμμετοχή σε συναντήσεις του World Economic Forum είχε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος στο Νταβός. Θέμα των συζητήσεων ο ενεργειακός μετασχηματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο και η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

    Μιλώντας Greek House Davos , αναφέρθηκε στον τρόπο που κινείται η ΔΕΗ στη σημερινή απαιτητική συγκυρία σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια τέλεια καταιγίδα που δημιουργεί ο συνδυασμός της ενεργειακής μετάβασης με τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μια αντιφατική κατάσταση που δημιουργεί προκλήσεις. Η ΔΕΗ ηγείται την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και παρά τις συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος προχωράμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης στις ΑΠΕ.

    Ήδη έχουμε εγκαταστημένα 500 MW και σχεδιάζουμε να φτάσουμε τα 2,5 GW στην επόμενη διετία. Η ΔΕΗ διαθέτει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ευρώπη με στόχο να φτάσουμε τα 10 GW στο τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες στόχος της χώρας για το 2030 είναι τα 30 GW από τα οποία τα 10 GW θα προέλθουν από τη ΔΕΗ»

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗΑΝ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παράκτια αιολικά και αποθήκευση αλλά και τη σημασία του υδρογόνου στις μεταφορές, όπως επίσης και των συνθετικών καυσίμων. «Πρόκληση μεγάλη θα αποτελέσουν οι πρώτες ύλες και γι’ αυτό η Ευρώπη επιχειρεί να κλείσει κεντρικές συμφωνίες με την Κίνα και μεγάλες χώρες παραγωγούς για να έχει επάρκεια πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών», τόνισε.

    Το κόστος των ΑΠΕ είναι το χαμηλότερο από κάθε άλλη πηγή ενέργειας και η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την ανάγκη για χαμηλό κόστος ενέργειας και δημιουργεί μια ευκαιρία για τη γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ σημείωσε ο κ Μαύρος.

    Σήμερα η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν χρειάζεται επιδοτήσεις και έχουν γίνει και πρώτη προτεραιότητα θεσμικά από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πλέον η πρόκληση είναι η ταχύτερη αδειοδότηση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη βελτίωση.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: €28,5 εκατ. από την ΕΤΕπ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 230MWp

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Για 2η συνεχή χρονιά αποκτά την πιστοποίηση Great Place to Work



    ΣΧΟΛΙΑ