• Ενέργεια

    Κατάρρευση του πετρελαίου μέχρι και στα 45 δολάρια βλέπει η Citi

    Citi

    Citi


    Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταρρεύσει στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να υποχωρήσει στα 45 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 εάν χτυπήσει μια ύφεση που να «παραλύσει» τη ζήτηση, προειδοποίησε η Citigroup.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε έκθεσή τους, αυτό το σενάριο βασίζεται στην απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης από τα μέλη του OPEC+ αλλά και στη μείωση των επενδύσεων στο πετρέλαιο. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αμερικανικού αργού Brent διαπραγματευόταν την προηγούμενη εβδομάδα στα 113 δολάρια ενώ σήμερα κατέρρευσε κάτω από τα 100 δολάρια.

    Το πετρέλαιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη φέτος μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι τράπεζες προσπαθούν τώρα να χαράξουν την πορεία του το 2023, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται. Οι προοπτικές της Citi συνέκριναν την τρέχουσα αγορά ενέργειας με τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Επί του παρόντος, οι οικονομολόγοι της τράπεζας δεν αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση.

    «Για το πετρέλαιο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου πηγαίνει αρνητικά μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi στο σημείωμα της 5ης Ιουλίου. «Αλλά οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν σε όλες τις υφέσεις περίπου στο οριακό κόστος».

    Διαβάστε επίσης:

    Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό



    ΣΧΟΛΙΑ