• Ενέργεια

    Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό

    • NewsRoom
    Πετρέλαιο


    Η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού επιταχύνθηκε σήμερα, καθώς εκφράζονται φόβοι για ύφεση στις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να κατακρημνίσει τη ζήτηση και να παρασύρει και την τιμή των μετάλλων.

    Το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα 98,03 δολάρια καταγράφοντας πτώση (-9,59%).

    «Ο φόβος μιας ύφεσης μειώνει τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου και, κατά συνέπεια, τις τιμές», εξήγησε ο Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, ένας αναλυτής της Swissquote. Το WTI έπεσε κάτω από το συμβολικό όριο των 100 δολαρίων για πρώτη φορά έπειτα από τις 11 Μαΐου. Ο αναλυτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μείωσης της τιμής γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι.

    Στην περίπτωση ύφεσης, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 65 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους ή και στα 45, εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από τις χώρες του OPEC+. «Για το πετρέλαιο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου πηγαίνει αρνητικά μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi στο σημείωμα της 5ης Ιουλίου. «Αλλά οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν σε όλες τις υφέσεις περίπου στο οριακό κόστος». Η Citi ήταν μία από τις λίγες που έδειχναν bear στο πετρέλαιο όταν άλλες εταιρείες, όπως η Goldman Sachs, υποστήριζαν ότι θα φτάσει τα 140 δολάρια ή και περισσότερα.

    Οι τιμές έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εγείροντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες ελλείψεις δεδομένου του ρόλου του έθνους ως βασικού προμηθευτή εμπορευμάτων, ειδικά στην Ευρώπη.

    Το WTI εκτινάχθηκε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ το Brent έφτασε σε εντυπωσιακή απόσταση από τα 140 δολάρια. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο κάθε συμβολαίου από το 2008.

    Η Ritterbusch and Associates απέδωσε την κίνηση στη «στενότητα στα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου που αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο από την ισχυρή πιθανότητα ύφεσης που έχει αρχίσει να περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου». «Η αγορά πετρελαίου φαίνεται να υποχωρεί λόγω εξασθένησης της φαινομενικής ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ», έγραψε η εταιρεία σε σημείωμα προς τους πελάτες.

    Διαβάστε επίσης

    OPEC: Αποφεύγει τη συζήτηση για την παραγωγή Σεπτεμβρίου

    Τζόνσον: O OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ